• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Exxon doet twee nieuwe ontdekkingen voor kust Guyana

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — ExxonMobil heeft woensdag twee ontdekkingen aangekondigd bij de Sailfin 1- en Yarrow 1-putten in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana. Het bedrijf heeft sinds 2015 meer dan dertig ontdekkingen gedaan en heeft de offshore-ontwikkeling en -productie opgevoerd in een tempo dat ver boven het sectorgemiddelde ligt. “Ons ongeëvenaard verkenningssucces en versneld ontwikkelingstempo in Guyana zijn een bewijs van tientallen jaren ervaring, technologische capaciteiten en standvastige focus op het optimaliseren van alle aspecten van operaties”, zegt Liam Mallon, president van ExxonMobil Upstream Company.

Hij vervolgt: “We zijn toegewijd aan het verantwoord en veilig ontwikkelen van deze hulpbron van wereldklasse

om te helpen voldoen aan de wereldwijde vraag naar veilige, betrouwbare en emissiearme energie. Dankzij onze investeringen tijdens de pandemie hebben we het aanbod op dit kritieke moment kunnen vergroten, terwijl we waarde hebben gecreëerd voor de mensen in Guyana, onze partners en aandeelhouders.”

“Ons ongeëvenaard verkenningssucces en versneld ontwikkelingstempo in Guyana zijn een bewijs van tientallen jaren ervaring, technologische capaciteiten en standvastige focus op het optimaliseren van alle aspecten van operaties”

De Sailfin 1-put kwam ongeveer 95 meter lang koolwaterstofhoudende zandsteen tegen en werd geboord in 1.407 meter diep water. De Yarrow 1-put werd geboord in 1.085 meter diep water en kwam ongeveer 23 meter lang koolwaterstofhoudend zandsteen tegen. Beide putten zijn geboord door het boorschip Stena Carron.

ExxonMobil’s eerste twee goedgekeurde offshore projecten in Guyana, Liza Phase 1 en Liza Phase 2, behaalden in het derde kwartaal gemiddeld bijna 360.000 vaten olie per dag. Een derde project, Payara, zal naar verwachting eind 2023 van start gaan en een vierde project, Yellowtail, waarschijnlijk in 2025. Het bedrijf streeft momenteel naar een milieuvergunning voor een vijfde project, Uaru. Tegen het einde van het decennium verwacht ExxonMobil dat de olieproductiecapaciteit van Guyana meer dan één miljoen vaten per dag zal bedragen.

Het Stabroek-blok in Guyana is 26.800 vierkante kilometer groot. ExxonMobil-filiaal Esso Exploration and Production Guyana Limited is de exploitant en heeft een belang van 45 procent in het blok. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited heeft er één van 25 procent.

| de ware tijd | Door: Redactie