• zaterdag 27 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EXTREME KOU IN TEXAS: WATER ONDRINKBAAR

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Miljoenen inwoners van Texas zitten zonder drinkwater, als gevolg van het extreme winterweer.

Zeker 7 miljoen inwoners van Texas hebben de opdracht gekregen om kraanwater te koken, voordat ze het drinken. De Amerikaanse gezondheidsdiensten, de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waarschuwen dat het water vervuild kan zijn door elektriciteitsproblemen bij de drinkwaterinstallaties. Zelfs je tanden kun je volgens de CDC maar beter niet poetsen met het water dat uit de kraan komt.

Voor veel mensen in Houston komt daar nog eens bij dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Volgens buitenlandse media kampen zeker 13 miljoen inwoners van Texas met een tekort aan water. “De waterdruk is momenteel erg laag”, schrijft de burgemeester van de stad, Sylvester Turner, op Twitter. “Wees zuinig met water, dat momenteel hard nodig is voor ziekenhuizen en het bestrijden van branden.”

Veel ziekenhuizen kampen met problemen door de lage waterdruk. Er worden minder patiënten gedoucht en medewerkers maken hun handen schoon met handalcohol, in plaats van met zeep en water. In een ziekenhuis in Austin gebruikten medewerkers vanwege de watertekorten vuilniszakken om poep uit toiletten te scheppen. Daar wordt nu geprobeerd om mobiele toiletten te regelen.

Het midden en zuiden van de Verenigde Staten werden de afgelopen week getroffen door extreem winterweer, dat al aan zeker 24 mensen het leven heeft gekost. Een ongekende winterse storm raasde over het gebied en bracht lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee:

In Texas begaf het elektriciteitsnet zich door de weersomstandigheden. Hoewel de elektriciteitscentrales volgens de Texaanse gouverneur Greb Abbott inmiddels weer werken, zitten er nog altijd honderdduizenden huishoudens zonder stroom.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand in Texas uitgeroepen en er zijn noodgeneratoren, diesel, water en dekens onderweg naar de staat. Er zijn volgens de Amerikaanse autoriteiten zestig ‘zeer grote’ generatoren onderweg naar Texas om ziekenhuizen te voorzien van stroom.

USA

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie