• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Expo ‘Wi Alakondre’ brengt ode aan overleden kunstenaar Soeki Irodikromo

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — Momenteel loopt de expositie ‘Wi Alakondre’, als onderdeel van het project ‘Alakondre: a space in time’, een kunstproject bij Readytex Art gallery. Deze expo is een ode aan wijlen, de grote kunstmeester Soeki Irodikromo. De exposities is opgezet door Sri Irodikromo, dochter van Soeki.

“Alakondre was de drijvende kracht achter het leven en de kunst van mijn vader. Om zijn kunst, vorm te geven putte hij uit de rijke cultuur en kleurenpracht van tropisch Suriname”, vertelt Sri. Soeki overleed op18 augustus 2020, op 75 jarige leeftijd. 

“Ik ben een Surinamer. Ik maak gebruik van de Javaanse

cultuur omdat ik die goed ken maar ik ben in de eerste plaats een Surinamer. Ik ben een alakondre man”

Theatervrouw Alida Neslo vertelt dat Soeki het niet fijn vond als men hem in de ‘Javaanse hoek drukte’ als kunstenaar. “Hij heeft werken staan in het Stedelijk Museum en wordt steevast daar in de Indonesische hoek gedrukt, maar daar was hij fel tegen.” Hij zei tegen Alida: “Ik ben een Surinamer. Ik maak gebruik van de Javaanse cultuur omdat ik die goed ken maar ik ben in de eerste plaats een Surinamer. Ik ben een alakondre man.”

De expo is zeer gevarieerd en er staan diverse portretten waaronder ook zelfportretten van Soeki te midden van andere kunstwerken van onder andere Rene Tosari, Paul Chang, Nahar, John Lia A Fo, Kenneth Flijders, Rinaldo Klas, Rodney Tjon Poen Gi, Shaundell Horton, Sunil Puljhun en Sri zelf. Een bijzonder kunstwerk is de ‘hommage  Soeki’ , een installatie van Peter Holman met foto’s van Soeki erin verwerkt. 

| de ware tijd | Door: Redactie