• woensdag 07 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Expo archiefstukken toont verbinding emancipatiestrijd Suriname-Nederland

| cds | Door: Redactie

In het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft de expositie “Manspasi, Verbonden Geschiedenis van strijd in Suriname en Nederland” plaatsgevonden. Als onderdeel hiervan zijn er op 30 maart 2023 verschillende stukken tentoongesteld rond de verbonden geschiedenis van de emancipatiestrijd die zowel in Suriname als Nederland heeft plaatsgevonden. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse zaken is gastspreker geweest bij de opening van de expo.

De verzet- en emancipatiestrijd na de afschaffing van de slavernij tegen ongelijkheid, racisme en uitbuiting heeft ook in Nederland plaatsgevonden. Hiervan zijn er documenten en archiefstukken die tonen dat er een verbinding is geweest tussen de emancipatiebewegingen in

Suriname en in Nederland. Vanuit Black Archives zijn er pamfletten uit de tijd verzameld die door de Surinamers in Nederland en gedoneerd aan het NAS en de NAKS.

Minister Somohardjo is ingenomen met het initiatief waarin vergeten verzetshelden van Surinaamse komaf met name zoals Kaikoesi, Tetari, Otto en Hermina Huiswoud zijn belicht. Het is volgens de bewindsman belangrijk dat de verborgen geschiedenis toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek middels exposities, lezingen en andere activiteiten. De expo is georganiseerd door het NAS in samenwerking met NAKS en The Black Archives uit Nederland. De minister ziet deze samenwerking als een mooi voorbeeld van samenwerking tussen diaspora organisaties in Nederland met Surinaamse organisaties. De expositie is gratis te bezichtigen tot 28 april 2023.

| cds | Door: Redactie