• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EUROPEES VACCINPAS OP KOMST: DIT ZIJN DE DETAILS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de hele EU. Ze vroegen de Europese Commissie om gemeenschappelijke normen vast te stellen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen komt meteen met een voorstel.

Het Covid-paspoort krijgt de neutrale ‘Digital Green Pass’. Er is onder de lidstaten immers discussie of het nu ‘vaccinpaspoort’ of ‘gezondheidspaspoort’ genoemd moet worden. De Europese Commissie zal een eerste versie op 17 maart presenteren. Maar we kennen de belangrijkste kenmerken al.

Het certificaat zal drie digitale documenten kunnen bevatten:

Door de verschillende opties mogelijk te maken, wil de Commissie elke vorm van discriminatie vermijden. De vrees bestaat bij sommige lidstaten waaronder België dat burgers die niet gevaccineerd zijn, om welke reden dan ook, gedegradeerd worden tot tweederangsburgers en geen toegang zullen krijgen tot bijvoorbeeld vliegreizen

‘De digitale groene pas moet het leven van Europeanen gemakkelijker maken. Het doel is om hen geleidelijk in staat te stellen zich veilig binnen de Europese Unie of naar het buitenland te verplaatsen – voor werk of toerisme’, zegt Ursula von der Leyen. De voorzitter van de Commissie heeft ook duidelijk gemaakt dat dit digitale document de gegevensbescherming, privacy en veiligheid respecteert.

Met de introductie van een gemeenschappelijk paspoort voor alle leden van de Unie wordt een tweeledig doel nagestreefd: voorkomen dat burgers worden onderworpen aan een systeem dat is opgezet door een derde land of door een technologiegigant. Bovendien verhindert de eengemaakte aanpak dat afzonderlijke overeenkomsten tussen EU-landen worden gesloten, waardoor de interne markt zou versnipperen.

Belangrijke opmerking: deze digitale groene pas is niet de sleutel tot zorgeloos reizen door de hele Unie. Von der Leyen gaf aan dat het elke staat vrij was om zijn eigen criteria vast te stellen voor de toelating van vreemdelingen tot hun grondgebied. Gezien de poreusheid van de grenzen binnen de Unie is evenwel de vraag hoe dat in de praktijk zal gebeuren.

CORONA UPDATE

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie