• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EU: Recente verkiezingen Venezuela verbetering

| starnieuws | Door: Redactie

Het hoofd van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie in Venezuela, Isabel Santos, zei dat de onregelmatigheden bij de regionale en gemeentelijke verkiezingen van afgelopen weekend onder meer bestonden uit een gebrek aan eerlijke media-aandacht op staatsnetwerken voor politici van de oppositie. (Foto: AFP)

De recente regionale en lokale verkiezingen in Venezuela werden gehouden onder betere omstandigheden dan eerdere peilingen, zei het hoofd van een waarnemingsmissie van de Europese Unie (EU), ondanks een reeks onregelmatigheden. Isabel Santos vertelde dinsdag aan verslaggevers dat EU-waarnemers een "gebrek aan naleving van de rechtsstaat" door de Venezolaanse regeringspartij hebben opgemerkt, ondanks "betere voorwaarden" dan eerdere verkiezingen.

Santos weigerde te zeggen of ze vond dat de stemming afgelopen weekend vrij en eerlijk was. Sommige kandidaten werden om administratieve redenen geschorst, zei ze, en de namen van de meest erkende leiders van sommige oppositiepartijen werden buiten beschouwing gelaten.

De stemming van zondag was de eerste keer in vier jaar dat de door de VS gesteunde oppositie van Venezuela kandidaten heeft gekozen. Ze leed een klinkende nederlaag, waarbij de regeringspartij ten minste 18 van de 23 gouverneurschappen won. De regering van Venezuela heeft gezegd dat de verkiezingen volledig vrij en eerlijk zijn.

De stemming was ook de eerste verkiezing onder toezicht van EU-waarnemers in het olierijke land in 15 jaar.

De socialistische regering van president Nicolas Maduro heeft lange tijd te maken gehad met beschuldigingen van antidemocratische praktijken van de Verenigde Staten en andere critici, hoewel de aanwezigheid van EU-waarnemers voor de stemming van zondag door sommigen werd gezien als een vorm van legitimiteit aan het proces.

Maduro zei dat EU-waarnemers hun missie "zeer goed" hebben uitgevoerd, maar andere hooggeplaatste leden van de regeringspartij noemden de waarnemers "gluurders" en beschuldigden hen van aankomst in het land met een vooraf geschreven rapport.

De VS, die ook waarnemers had in het land, veroordeelde de verkiezingen maandag als een "grof verdraaide" schijnvertoning. "Maduro berooft Venezolanen van hun kans om hun eigen toekomst vorm te geven", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. "We roepen het Maduro-regime op om zijn repressie te staken en de Venezolanen toe te staan ​​te leven in het vreedzame, stabiele en democratische land dat ze verdienen en waar ze al lang naar op zoek zijn."

Blinken herhaalde de Amerikaanse steun voor oppositieleider Juan Guaido, die door Washington wordt beschouwd als de interim-president nadat hij de legitimiteit van Maduro's laatste verkiezingen in 2018 in twijfel had getrokken.

Verzwakt en verdeeld, won de oppositie in slechts drie van de 23 deelstaten, hoewel dit aanzienlijk omvatte het olierijke Zulia - de meest bevolkte regio van het land, waarvan de hoofdstad Maracaibo de op een na grootste stad van Venezuela is.

De eens rijke olieproducent vecht tegen zijn achtste jaar van recessie en hyperinflatie die volgens cijfers van de centrale bank bijna 3.000 procent bereikte in 2020 en meer dan 9.500 procent het jaar ervoor. Volgens een recent onderzoek leven drie op de vier Venezolanen in extreme armoede, waarbij de economische crisis verergerd wordt door Amerikaanse sancties en de pandemie van het coronavirus.

Santos zei dat de nationale verkiezingsautoriteit van Venezuela politiek evenwichtiger is dan het in 20 jaar is geweest - iets wat volgens haar de sleutel is tot het opbouwen van vertrouwen bij het publiek. Andere langdurige problemen met het politieke systeem van het land blijven echter bestaan, zei ze. "De campagne werd ook gekenmerkt door het uitgebreide gebruik van staatsmiddelen", merkte Santos op, en "ongelijke toegang tot mediakanalen".

Ze betreurde de moord op een kiezer in de deelstaat Zulia die werd gedood terwijl hij in de rij stond te wachten. Ze zei ook dat een verkiezingswaarnemer en twee mensenrechtenwerkers te maken hebben gehad met "agressies" in de deelstaat Lara.

Meer dan 1.000 stembureaus in 23 deelstaten werden bezocht door 136 EU-waarnemers als onderdeel van hun missie in het land, zei Santos. Haar team zal eind januari of begin februari een eindrapport uitbrengen.

Ongeveer 42 procent van de kiesgerechtigden bracht stem uit tijdens de verkiezingen die in het weekend zijn gehouden.

| starnieuws | Door: Redactie