• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EU- delegatie bezoekt Suriname

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO —Een delegatie van de Europese Unie (EU) heeft vrijdag een ontmoeting gehad met de regering en een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chan Santokhi. Het doel van het bezoek van de delegatie geleid door Helena König, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden van de EU was om ondersteuning uit te spreken aan de regering en voor de democratie in Suriname.

Bij de meeting met de regering waren naast de ministers Krishna Mathoera van Defensie, Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, ook diplomaten van Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk,

Canada en Polen aanwezig. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken heeft virtueel geparticipeerd. Tijdens het onderhoud is er gesproken over het versterken van de rechtstaat, versterken van instituten, intensiveren van de samenwerking tussen Suriname en de EU onder meer op het gebied van handel en investering.

Voor president Santokhi is het bezoek van de EU-delegatie  heel belangrijk. Hij merkt op dat Suriname in het kader van het buitenlandbeleid ondersteund wordt door belangrijke naties zoals de lidlanden van de EU. Daarnaast is de steun ook van belang in het proces van het versterken van de democratie in Suriname.

Santokhi: “De internationale partners erkennen de economische moeilijkheden waarmee de bevolking van Suriname wordt geconfronteerd en de opoffering die moet worden gemaakt om de economie weer in evenwicht te brengen met de hulp van instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de EU en andere donoren door middel van een inclusieve dialoog.”

Volgens EU-functionaris König zal het Europees statenverband samen met zijn partners de democratie in Suriname blijven steunen. De EU wil Suriname zich zien ontwikkelen en het Surinaamse volk zien bloeien in een land waar de democratie wordt gehandhaafd en de rechtsstaat wordt gerespecteerd, meldt de Communicatie Dienst Suriname. “Met dit bezoek is ook een signaal van ondersteuning gegeven naar de regering, dat de wereld meekijkt en geen bedreiging van de democratie in Suriname gaat tolereren”, zo voegde president Santokhi eraan toe.

| de ware tijd | Door: Redactie