• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Er wordt neergekeken op beroepsonderwijs’

| de ware tijd | Door: Redactie

Driedaags congres PTC voor juiste waardering

Tekst Jason Pinas

PARAMARIBO — Het op gang brengen van een discussie over hoe het beroepsonderwijs spannender en aantrekkelijker kan worden gemaakt. Dat is de voornaamste doelstelling van een driedaags congres van het Polytechnic College (PTC), dat donderdag begint. Volgens Nicole Pawirodinomo, hoofd Communicatie en Marketing, kiezen bewust heel weinig studenten voor technisch onderwijs terwijl er op dit gebied enorm veel mogelijkheden zijn. “Ze gaan meer de wetenschappelijke kant op, maar we hebben ook techneuten nodig.”

Het PTC vindt zijn 25-jarig bestaan een goed moment om te praten over de toekomst van het technisch onderwijs in Suriname.

Dit zal gedaan worden door zowel Surinaamse deskundigen als collega’s uit onder andere Trinidad en Nederland.

Vaardigheden

Verschillende mensen zullen door middel van presentaties het nut van beroepsonderwijs belichten. Na elke presentatie komt er een vragenronde waarbij mensen met elkaar kunnen discussiëren over hoe het technisch onderwijs spannender te maken voor studenten, werknemers en het bedrijfsleven.

Pawirodinomo zegt dat er een verkeerd beeld bestaat over het beroepsonderwijs. “Er wordt in feite hierop neergekeken. Het begint al wanneer de leerlingen komen van de basisschool. Dan kiezen ze eerder voor de mulo dan voor lts of lbo. Zo ook wanneer ze verder gaan naar het middelbaar onderwijs. We willen door middel van dit congres erop wijzen dat er ook andere opties zijn.”

Een van de voordelen van technisch onderwijs is volgens haar het feit dat de student direct aan de slag kan omdat de beroepsvaardigheden al in de schoolbanken worden aangeleerd. “Er zijn natuurlijk mensen nodig om beleid te schrijven maar zij die zaken praktisch kunnen uitvoeren zijn ook even hard nodig.” Ze benadrukt dat er op dit moment een groot tekort is aan hoger opgeleid technisch kader.

Verslag

Pawirodinomo denkt dat onwetendheid voor een belangrijk deel ervoor zorgt dat leerlingen en studenten niet kiezen voor technisch onderwijs. Op dit moment zijn er jaarlijks maar ongeveer twee honderd nieuwe inschrijvingen bij het PTC terwijl het college elk studiejaar plek heeft voor meer dan duizend nieuwe studenten.

Ze hoopt dat met dit congres de benadering zal veranderen. “We zullen beroepsonderwijs bekijken vanuit vier invalshoeken: onderwijs, economie, nationaal beleid en de toekomstige werknemer.” Er zal een verslag worden gemaakt dat als document zal worden aangeboden aan het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

| de ware tijd | Door: Redactie