• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IS ER EEN MEDICIJN-GEVONDEN-DAT-HET-NIEUWE-CORONAVIRUS-BINNEN-48-UUR-UITSCHAKELT?

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Voorlezen

Hoe werkt het? Het levert in ieder geval in het laboratorium veelbelovende resultaten op. Hoe het middel in de petrischaaltjes van Wagstaff en collega’s precies afrekent met het virus is niet onderzocht. Maar de wetenschappers hebben daar – afgaand op wat ze het middel eerder met andere virussen hebben zien doen – wel ideeën over. Ons immuunsysteem maakt normaliter korte metten met lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen. Om toch cellen te kunnen infecteren, onderdrukt het nieuwe coronavirus die immuunrespons, waardoor onze cellen er minder goed in slagen om het virus op te ruimen. En ivermectine lijkt er kort gezegd voor te zorgen dat het virus er niet meer in slaagt om onze cellen ervan te weerhouden het virus op te ruimen.

Vervolgonderzoek Als uit vervolgonderzoek blijkt dat het middel ook in het menselijk lichaam wel raad weet met SARS-CoV-2 dan kan het in theorie snel gaan. Omdat ivermectine al een bestaand en dus goedgekeurd en veilig bevonden medicijn is, kan het in principe snel worden ingezet om geïnfecteerde patiënten te behandelen. Zover is het echter nog niet, zo blijven Wagstaff en collega’s benadrukken. Eerst moet er in het laboratorium nog meer onderzoek worden gedaan en dan pas kan er na worden gedacht over klinisch onderzoek, waarbij het middel op mensen wordt getest. En om dat alles mogelijk te maken, is heel dringend geld nodig.

Malariamedicijn Op dit moment is er geen effectieve behandeling voor mensen die met SARS-CoV-2 besmet zijn geraakt. Artsen behandelen momenteel dan ook noodgedwongen de symptomen. Onderzoekers wereldwijd werken hard om daar verandering in te brengen. Zij kijken daarbij – vanwege de urgente vraag naar een behandeling – het liefst naar bestaande medicijnen. Zo werd eerder al geopperd dat een bestaand malariamedicijn kon helpen in de behandeling tegen COVID-19. Maar wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van het middel leveren tot op heden uiteenlopende resultaten op.

Corona update

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie