• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Er is aan ons gezegd iedere wedstrijd als een WK te benaderen’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marinio Balsemhof 

PARAMARIBO — Sefanja Hok A Hin heeft officieel haar debuut gemaakt als internationale voetbalscheidsrechter. De twintigjarige Surinaamse leidde in de Dominicaanse Republiek de wedstrijd tussen Aruba en Haïti in de CFU Boys’ U14 Challenge Series 2022. Zondag was ze de vierde official bij de ontmoeting tussen Curaçao en het gastland.

Na de officiële aanwijzing zondagavond was Hok A Hin in de wolken. Ze wijst op de inspanningen die zij zich heeft moeten getroosten en vindt daarom dat zij het heeft verdiend. Hok A Hin zegt geen last van zenuwen te hebben gehad, omdat zij goed was voorbereid. “Ik zei

tegen mezelf dat het een normale wedstrijd zou zijn.”

“Niemand wil zich de kans laten ontglippen, omdat deze wedstrijden bepalen of wij in de toekomst voor nog meer interlands in aanmerking komen”

De ondersteuning van familie en collega’s hebben haar ook zelfvertrouwen gegeven. Ze blikt dan ook trots terug op haar officiële debuut in het internationale voetbal. “Het was heel goed”, vertelt ze. De Surinaamse vormde met de assistenten Mateó Donawa en Satía Burchall uit Bermuda en vierde official McManaman Badue uit Grenada het arbitrale team.

Positieve reacties

De wedstrijd werd maandag om twee uur ’s middags lokale tijd in de felle zon gespeeld, maar volgens haar hebben zij en haar assistenten het tot een goed einde gebracht. Aan de hand van reacties meent Hok A Hin een goede wedstrijd te hebben gefloten. “De lovende woorden van mijn collega’s en mijn instructeurs geven mij dat gevoel”, motiveert ze. Ook de collega’s in Suriname feliciteerden haar. “De meeste hebben mijn wedstrijd gezien.”

Door de drukke bezetting – 56 scheidsrechters – was het te verwachten dat eenieder zijn uiterste best zou doen. “Niemand wil zich de kans laten ontglippen, omdat deze wedstrijden bepalen of wij in de toekomst voor nog meer interlands in aanmerking komen.” Ook worden de duels live uitgezonden. Het is daarom van belang om de mensen van de Fifa en Concacaf te bewijzen dat zij geen verkeerde keus hebben gemaakt.

Door het grote aantal arbiters is de kans op een tweede wedstrijd in de groepsfase van de Challenge Series 2022 klein. “Er is daarom aan ons gezegd dat wij iedere wedstrijd als een WK moeten benaderen, omdat je niet weet of het jouw laatste is.”

Hoogste niveau

Hok A Hin hoopt zich in de toekomst nog meer in de kijkers te spelen. “Ik zit nu in Tier 1 en dat is het hoogste. Het is belangrijk dat ik dit niveau behoud.” Volgens haar krijgen de arbiters uit deze groep alleen zware wedstrijden toegewezen. Er was bij de duels, waarbij ze was betrokken, veel publiek. Het toernooi duurt tot 22 augustus, maar volgens planning moet Hok A Hin al drie dagen eerder  terugkeren. “Maar als ik naar de finale ga, blijf ik tot 22.”

Ze had de aanwijzing voor het toernooi vorige maand tijdens de Fifa/Concacaf-cursus op Jamaica gekregen. Omdat zij geen Amerikaans visum heeft, heeft het veel inspanning gevergd om haar op het toernooi te krijgen. “Maar ik heb via via kunnen vliegen, waardoor ik toch op tijd kon zijn.”

Eenmaal aangekomen, moesten de officials een driedaagse theoretische en praktische training volgen. De arbiters werd verteld wat van hen wordt verwacht. Aan de hand van de ontwikkelingen kreeg ze  al het gevoel dat zij een wedstrijd toegewezen zou krijgen. Op de training van donderdag werd de groep  namelijk in tweeën gesplitst: één met arbiters die mogelijk een wedstrijd zouden leiden – zij deden mee aan wedstrijdvoorbereiding – en het andere deel deed de normale training.

| de ware tijd | Door: Redactie