• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Emotional healing; iedereen heeft er behoefte aan’

| de ware tijd | Door: Redactie

“We gaan dagelijks door zoveel heen. Emotionele, fysieke en financiële pijn zijn slechts enkelen van de dingen. En heel vaak wordt ons gezegd: ‘wees sterk’, ‘kop op’. Maar niemand die zegt hoe dat moet of een veilige omgeving biedt.” Dit concludeert transformatiecoach Ruth Belfor nadat zij in de vrouwengroep ‘Ladies Talk’ op Facebook de vraag had gelezen: “zijn er zaken waarmee je wordt geconfronteerd of dingen waar doorheen je bent gegaan, die moeilijk te verwerken zijn?”

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

De vraag werd gesteld door groepsbeheerder Donna Audhoe. Toen Belfor merkte dat veel vrouwen reageerden, stelde ze haar voor om samen

een ‘emotional healing day’ te organiseren voor ‘Ladies Talk’. Audhoe had er oor naar. Er meldden zich veertig vrouwen aan, van wie iets meer dan de helft zondag heeft meegedaan met een sessie in de Prakwaki Botanische Tuin.

Met Belfor richtten de aanwezigen zich op ‘jezelf de ruimte geven om jouw emoties te voelen, ernaar te kijken en erkennen dat jij jouw emoties niet bent’. “Je bent mens en je voelt de emoties. Dus je bent niet boos, maar je voelt boosheid.”

“De smiles op de gezichten en de doorbraak die bepaalde dames hebben gehad, hebben gemaakt dat het de inzet en investering waard was”

Pranic healer Jane Saman vertelde dat pranic healing wordt toegepast op het menselijke energieveld en dat de eigen aura’s en chakra’s daar een belangrijke rol in spelen. Zij liet de vrouwen ervaren waar hun emoties vandaan komen, waar ze die het best voelen en waarom.

Jane Saman vervolgde met een yogasessie, waarbij ze vertelde wat het belang ervan is. Aan het einde van de avond nam Belfor weer over. Zij ging samen met de deelneemsters door het proces van loslaten. Elk van hen mocht op een etensbord opschrijven wat ze graag aan negatieve emoties en energieën wilden loslaten, waarna ze het bord met alle kracht mochten kapotslaan.

Tevreden

Belfor zegt tegen de Ware Tijd dat de deelneemsters eerst sceptisch en twijfelachtig overkwamen, maar naarmate de avond vorderde, werden ze ‘losser’ en uiteindelijk gingen zij weg met een brede glimlach. “Door de energie die ik heb gevoeld van de dames, ben ik blij.”

Ze stelt dat het niet gemakkelijk was om de avond te organiseren gezien de steeds stijgende prijzen, terwijl de kwaliteit van de sessie er niet onder mocht lijden. “Maar de smiles op de gezichten en de doorbraak die bepaalde dames hebben gehad, hebben gemaakt dat het de inzet en investering waard was.” Ze geeft het geheel het rapportcijfer 7,8, wat inhoudt dat er nog verbeterpunten zijn.

Zowel de deelnemende vrouwen als zij die niet hebben kunnen meedoen, hebben gevraagd om nog een sessie, wat Belfor doet overwegen een vervolgbijeenkomst te organiseren. “De planning zal worden verbeterd voor een betere service, maar het hangt af van hoe we het kunnen klaarspelen, want het is niet voor iedereen financieel haalbaar, terwijl iedereen behoefte heeft aan emotional healing.”

Negatieve energie

Priscilla Valpoort is heel blij dat ze heeft deelgenomen. “Ik vond het geweldig. Het is meer dan ik had verwacht. Ik had behoefte aan nieuwe energie en die heb ik vandaag gevonden. Ik ben ook blij met de nieuwe technieken die ik heb geleerd en de nieuwe inzichten en adviezen die we hebben meegekregen.”

Volgens Valpoort staan mensen er vaak niet bij stil hoeveel negatieve energie ze opslaan. Het is daarom goed om te weten hoe ermee om te gaan. “Wat me sowieso raakte, was het moment dat Ruth aangaf:  ‘Je bent het niet, maar je voelt het. Je bent niet boos, je voelt je boos’. De woorden die je uitspreekt, bepalen je emoties. Wanneer je het voelt, dan kan je het beter verwerken. Maar wanneer jij het bent, is dat moeilijker te doen. Je kan ervoor kiezen om het te voelen en door te gaan.”

Valpoort is zich bewust van het belang van emotional healing. Maar niet iedereen, onder wie ook zij, staat financieel altijd sterk. Daarom wordt dit gedeelte vaak geparkeerd. Het feit dat er een mogelijkheid was voor een betaalbare sessie, vond zij geweldig.

Zelf heeft ze kunnen meedoen, omdat ze bij een loting als prijs een sessie voor deelname had gewonnen. Want meedoen wilde ze, maar ze had andere financiële prioriteiten. “Het heeft me goed gedaan om er samen met andere dames te zijn die voor hetzelfde daar waren. Het samenzijn, het zustergevoel waarover we het vandaag hadden, is soms ook nodig. Als jij dat zelf niet hebt, is het ook goed om er naar op zoek te gaan.”

Valpoort gaat verder met haar reis naar zelfliefde en het werken aan positiviteit in haar leven. “Ik ga alvast meedoen met de twee yogasessies die we allemaal cadeau hebben gekregen en kijken of dat iets is voor mij. Therapie kost geld, maar het is het waard. Echter kan niet iedereen het zich permitteren. En toch is het belangrijk dat je eerst voor jezelf kiest.”

| de ware tijd | Door: Redactie