• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Efu a musu lam, dan a musu lam’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Als president Santokhi  donderdagavond weer in Suriname is, zal hij meteen een gesprek hebben met de politiebond. Natuurlijk gaan wij met hem praten, anders zijn wij zomaar hier, maar ik ken de president heel goed en tot op heden heb ik geen reden om de president te vertrouwen. Als de regering zwart zegt, is het wit, als ze plus zegt, dan is het min”, zei Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, woensdagochtend.

De leden hebben op die dag hun algemene ledenvergadering (alv) gehouden voor het gebouw van De Nationale Assemblee. Behalve enkele burgers waren

trekkers van de Organic Movement, onder wie Maïsha Neus en Dave van Aerde, aanwezig om steun te betuigen aan hun strijdmakkers, de hoofdinspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings, die zijn ontslagen. Assembleeleden als Edward Belfort, Stephen Tsang, Ebu Jones, Rabin Parmessar en Ann Sadi waren ook van de partij.

“Ik ken de president heel goed en tot op heden heb ik geen reden om de president te vertrouwen”

De SPB heeft besloten ook donderdag en vrijdag post te vatten bij het parlementsgebouw. Volgens Atompai zijn heel wat vakbonden solidair met zijn organisatie, waaronder ook de Vereniging Rechtspositie Militairen. “Maar ik heb ze gezegd als de militairen erbij komen is het einde dienst. Efu a musu lam da a musu lam, dan moeten we de mensen oproepen om het lam te leggen”, riep de SPB-voorzitter.

Koers kwijt

Vakbondsleider Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) ondersteunt Atompai. “Ik ben van oordeel dat de huidige regering de koers kwijt is. Het volk wordt bang gemaakt, scenario’s worden in elkaar gezet”, aldus Hooghart. Hij meent dat, voordat iemand wordt ontslagen, de persoon moet worden aangeschreven en deze ook de ruimte moet krijgen om te kunnen reageren. “Het ontslag van Hellings en Gentle op deze wijze riekt naar dictatuur”, liet Hooghart onomwonden weten.

De vakbondsleider vindt dat de acties niet beperkt moeten blijven tot de politiebond alleen. “Ik denk dat wij binnenkort met z’n allen in actie gaan. Het begint bij een paar mensen en het zal uitgroeien tot misschien tachtigduizend”, voorspelde hij. Hoe Hooghart dat zal aanpakken, wilde hij nog niet kwijt, maar hij zei wel dat hij altijd bezig is mensen te mobiliseren.

Rechtspositie

De SPB heeft dinsdag door tussenkomst van DNA-voorzitter Marinus Bee gesproken met waarnemend president Ronnie Brunswijk. Hij zei tijdens die ontmoeting dat het besluit om Hellings en Gentle te ontslaan niet in de regeringstop is besproken en dat hij er niets van afweet. Atompai: “Brunswijk heeft ons gezegd dat het de bedoeling was om Hellings en Gentle te bevorderen en daarna ter beschikking te stellen van de korpschef of van de minister. Ik zeg, als je niet met die mannen wil werken, ligt het aan jou, maar je bent dan niet gekomen aan die heren hun rechtspositie.”

Gentle vertelde even later dat een vogeltje hem had ingefluisterd dat die informatie niet klopt en dat de vicepresident zelf dat besluit tot ontslag zou hebben genomen. Atompai verzekerde dat de SPB  de regering “onder druk zal zetten om het besluit terug te draaien, want als wij dit accepteren dan ziet het er niet mooi uit voor de toekomst”.

Opkomst

Een burger, die de ontslagen hoofdinspecteurs steun kwam betuigen, zei tegen de Ware Tijd erg teleurgesteld te zijn in de opkomst. “Iedereen schrijft van alles en nog wat op Facebook, maar dit is te weinig. Ik weet eerlijk gezegd niet als deze actie op deze manier echt tot resultaat zal leiden.”

In elk geval is besloten door de leden van de politiebond dat zij vooralsnog niet meedoen aan de vooroefeningen van het defilé van 25 november en ook geen aangiftes opnemen of uitrijden. Donderdag volgt opnieuw de alv voor het DNA-gebouw, terwijl vrijdag het resultaat van het gesprek met president Santokhi worden besproken. Atompai riep eenieder op in groten getale aanwezig te zijn.

| de ware tijd | Door: Redactie