• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste dode in Florida door orkaan Ian

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- De verwoestende orkaan Ian die woensdagavond met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan de westkust van Florida aan land ging, heeft zeker een leven gekost en enorme schade veroorzaakt.

Plaatselijke media meldden dat ten noorden van Orlando een 72-jarige man als gevolg van het noodweer bij zijn huis om het leven kwam. Gevreesd wordt dat er meer mensen zijn omgekomen. De kustwacht is op zoek naar een boot met circa twintig Cubaanse migranten die tijdens de wervelstorm is verdwenen.

Ian trekt over de staat Florida als een tropische storm, maar kan eenmaal boven de Atlantische Oceaan weer

aan kracht winnen. De orkaan richtte eerder in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar zuidwest Florida. Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen.

Metershoge golven sloegen tegen de kust en zware regenval veroorzaakte overstromingen in grote gebieden, inclusief de genoemde steden op circa 250 kilometer ten noordwesten van Miami. De wervelstorm sloeg boten op de kust en verwoestte panden en bruggen.

Op een aantal plaatsen staat het water tussen de 2 en 3 meter hoog, volgens lokale meldingen. In getroffen wijken weten mensen niet hoe ze zonder boot uit hun ondergelopen woning weg moeten komen. Velen zijn op zoek naar mogelijke slachtoffers in de ondergelopen gebieden. Het is onduidelijk wanneer het water zakt.

Meer dan twee miljoen mensen zitten zonder stroom en het zal volgens de elektriciteitsmaatschappijen dagen en soms weken duren voor de schade is hersteld.

President Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis.

Foto: ANP

| gfcnieuws.com | Door: Redactie