• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste 20 zorgverleners 'teki a spoyti keba'

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Minister Amar Ramadhin krijgt als eerste het AstraZeneca vaccin tegen Covid-19 toegediend. Over tien weken volgt de tweede dosis. (Foto's: René Gompers)

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft als eerste het Covid-19 vaccin toegediend gekregen. “Het was de wens van de samenleving dat de minister het prikje als eerst moest krijgen,” deelt hij achteraf mee aan journalisten. Met deze stap wil Ramadhin het vertrouwen van de Surinamer in het vaccin een “positieve boost” geven. Hij benadrukt dat het ‘covid spuitje’ veilig is en roept de samenleving op om niet zomaar op (conspiracy) berichten af te gaan. De bijwerkingen zijn allemaal te verhelpen, verzekert hij.

In een nogal feestelijke sfeer is op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) het Covid-19 vaccinatiecampagne begonnen. Er is applaus en gejoel van collega's voor de gevaccineerden na elke toediening. Samen met de minister zijn dinsdag 20 zorgverleners zoals medische specialisten, artsen, infectiologen, intensivisten en verpleegkundigen, het AstraZeneca vaccin toegediend. De tweede dosis volgt over tien weken.

De eerste groep gevaccineerden krijgt na het spuitje een truitje met opschrift Mi teki a spoyti keba. De mensen krijgen ook een sticker met hetzelfde opschrift en een vaccinatieboekje. Daarna worden ze voor observatie een kwartier tot een halfuur afgezonderd. Wanneer minister Ramadhin weer buiten komt, worden gelijk vragen op hem afgevuurd over zijn gesteldheid. Hij benadrukt dat er met hem niets aan de hand is. Slechts een branderig gevoel op de plek waar de naald heeft geprikt.

“Ik ben geen spiderman geworden, mijn neus is ook niet naar mijn voorhoofd geschoven en mijn tanden en haar zijn ook niet uitgevallen,” zegt hij aan Starnieuws. “Natuurlijk lachen we erom maar het zijn theorieën die mensen bedenken om anderen bang te maken. Om welke reden weet ik niet.” Tijdens het gesprek belt vicepresident Ronnie Brunswijk op. “De vp en de president hebben gebeld om te vragen of het nog goed met me gaat,” licht Ramadhin even later toe. “Mijn collega’s heb ik ook geïnformeerd.”

Ramadhin deelt mee dat er controle wordt uitgevoerd op bijwerkingen. Na acht weken van wereldwijd vaccineren met AstraZeneca zijn de bijwerkingen overal hetzelfde, geeft hij aan. Het ministerie gaat ook alle bijwerkingen die in Suriname worden geconstateerd, registreren. “Het is verplicht, het is internationaal afgesproken dat als er bijwerkingen zijn dat die zoveel mogelijk moeten worden gerapporteerd,” geeft Ramadhin aan. “Het ministerie stuurt de rapportages naar de Wereldgezondheidsorganisatie en andere gezaghebbende instituten.”

“Maar als er plotseling vreemde bijwerkingen zijn, bijvoorbeeld als ik spiderman word, moet ik dat ook rapporteren,” geeft Ramadhin aan. “Nogmaals, er komt een goede voorlichting, er komen hulplijnen.” De drie belangrijkste bijwerkingen van Astrazeneca zijn hoofdpijn, misselijkheid, koorts en duizeligheid, somt Ramadhin op. Er kan ook pijn zijn op de injectieplek  (het kan rood worden of zwellen). “Maar dat zijn voorbijgaande verschijnselen,” garandeert Ramadhin die ook arts is.  

Het ligt in de bedoeling dat alle ‘frontliners’, de werkers die direct met de covidzorg te maken hebben, worden gevaccineerd. Ze lopen immers hoog risico om besmet te raken tijdens het werk. “We hebben niemand verplicht om zich te vaccineren,” deelt Claudia Redan, algemeen directeur van AZP mee. Ze geeft aan dat voor deze week nog 100 zorgverleners van AZP worden ingeënt. De andere ziekenhuizen beginnen woensdag met het vaccineren van hun frontliners.

René Gompers

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie