• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Een op de drie Surinaamse vrouwen slachtoffer geweld

| suriname herald | Door: Redactie

“Geweld tegen vrouwen en meisjes is nooit goed te keuren, in welke vorm dan ook. Helaas is uit rapporten gebleken, dat een op de drie Surinaamse vrouwen te maken heeft met geweld." Dit zei minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), gisteren, bij het startsein van de zestien dagen van activisme tegen gendergeweld in de Ballroom van Hotel Torarica. In de campagne wordt de kleur oranje gebruikt als symbool voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Bij deze activiteit zijn verschillende instanties betrokken, terwijl de afdeling Genderaangelegenheden van het ministerie de Orange Day organiseert. Volgens Somohardjo ervaart 48 procent van de vrouwen in Suriname geweld. 2021 markeert het 30ste jaar van de zestien dagen van activisme tegen gendergeweld. Ook in Suriname wordt er aandacht besteed aan de Gender Based Violence Campaign. Deze campagne wordt jaarlijks gevoerd van 25 november tot en met 10 december.

Communicatie
Geweld tegen de vrouw is geen individueel, maar een maatschappelijk probleem. Het betreft een schending van haar mensenrechten en is een vorm van discriminatie. Dit geweld kan fysiek zijn en psychologisch letsel of economische schade voor vrouwen veroorzaken. Onder geweld tegen vrouwen vallen ook bedreiging met geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving. Het kan gaan om geweld in het openbaar of in de privésfeer.

Biza focust zich erop om de bewustwording binnen deze groep te vergroten. De regeringsfunctionaris benadrukte dat elke vorm van geweld afgekeurd moet worden. Minister Somohardjo voegde eraan toe dat communicatie de sleutel is. Hij roept eenieder op die in welke vorm dan ook geweld ervaart, om zich aan te melden bij de daarvoor bestemde instanties.

Onvoldoende bewustwording
Astrid Belliot-Buitenman, directeur Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), liet optekenen dat dit departement een extra dimensie geeft aan Orange Day, omdat Suriname op 25 november ook 46 jaar staatkundige onafhankelijkheid viert en Orange Day iedere 25ste van de maand wordt gepromoot. Er wordt in deze samengewerkt met alle organisaties die zich bezighouden met het tegengaan van geweld tegen vrouwen.

De BIBIS-functionaris meent dat de bewustwording nog niet in voldoende mate aanwezig is. “Een vrouw moet gekoesterd worden. Het ministerie wil er alles doen om geweld tegen vrouwen in te dammen,” zegt directeur Belliot-Buitenman.

| suriname herald | Door: Redactie