
Educatief en interactief slavernijpad op plantage Fredriksdorp
| de ware tijd | Door: Redactie
Foto: Dakaya Lenz, directeur van Villa Zapakara, wordt door tourgids Anthony Grant, die de rol vervult als slavenhandelaar in de Bonitrail, aan de ketting gezet. Foto: Audry Wajwakana
FREDERIKSDORP - "Benauwend! Het feit dat je wordt geketend en je je realiseert dat je niet vrij bent." Dakaya Lenz beschrijft het gevoel dat ze kreeg, nadat ze door tourgids Anthony Grant aan haar pols aan de ketting werd gezet en daarna 'gebrandmerkt'. Niet met een bloedhete ijzeren stempel, zoals het driehonderd jaar geleden werd gedaan, maar met rode inkt.
Meevaren vanuit Fort Elima via 'The Door of No Return', worden geketend en
'gebrandmerkt', een tentoonstelling van plantageschilderijen en een steeds opduikende 'Boni' midden in het bos, zijn onderdeel van de 'Bonitrail' vanaf 4 mei op plantage Fredriksdorp. Naast het Verhalenmuseum dat eerder op 29 januari is geopend.Dit 'pad' neemt bezoekers mee op een educatieve reis, waarbij zij al lopende worden teruggevoerd naar een tijd van wrede plantage-eigenaren, hevige verzetten en de helden, die niet mogen worden vergeten. "De Bonitrail is onze manier om het verhaal van de slavernij te vertellen; niet vanuit het slachtofferschap, maar vanuit de strijd tegen de slavernij", verduidelijkt Sirano Zalman, directeur van plantageresort Fredriksdorp. Uitgebreide presentatie
Personen uit de kunst- en cultuursector, erfgoed- en educatie-instellingen waren woensdag de eerste gasten bij de officiële opening van de Bonitrail. Jerry Egger, richtingcoördinator geschiedenis van de Anton de Kom Universiteit, vindt het pad een schitterend idee om met name studenten op alle niveaus een stukje slavernijgeschiedenis mee te geven.
De Bonitrail en het Verhalenmuseum zijn onderdeel van het twinningproject 'Het Geheugen van Noord-Commewijne', dat wordt uitgevoerd door de Stichting Gedeeld Cultureel Erfgoed Suriname-Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Vóór de tocht in het bos werd er een uitgebreide presentatie gehouden vanaf het idee tot de realisatie van het Verhalenmuseum en de Bonitrail.
Sinds de soft opening van het Verhalenmuseum is het de directie van het resort opgevallen dat er juist meer mensen uit Paramaribo speciaal voor het museum naar de plantage komen. "Wij dachten dat mensen eerst voor Fredriksdorp zouden komen en tijdens het zwemmen een break nemen om in het museum te gaan piepen. Nu blijkt dat het juist andersom is. Surinamers zijn erg geïnteresseerd in het museum", concludeert Zalman. De verwachting is dat dit ook het geval zal zijn met de historische trail in het bos.
| de ware tijd | Door: Redactie