• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ecuador wil olieproductie loskoppelen van schuld aan China

| starnieuws | Door: Redactie

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, spreekt tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow, Schotland, Groot-Brittannië

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, zei dinsdag dat hij zal proberen de overdracht van ruwe olie los te koppelen van de uitstaande schuld aan China. Hij wil dat doen tijdens een bezoek aan het Aziatische land volgende maand. De strategie van Lasso is onderdeel van zijn plan om opnieuw te onderhandelen over zijn schulden van ongeveer US$ 4,1 miljard.

In het afgelopen decennium is China de belangrijkste financiële partner van Ecuador geworden, met kredietovereenkomsten van ruwe olie, open kredietovereenkomsten en investeringen van miljoenen dollars in de mijnbouw en dammen.

"We gaan zoeken naar betere voorwaarden en bovenal gaan we olie loskoppelen van schuldbetalingen aan China, zodat olie vrij beschikbaar is voor de Ecuadoraanse regering", zei Lasso tegen de lokale radio. "Dat is de grote uitdaging van deze onderhandelingen die ik verwacht te starten bij dit volgende bezoek aan China."

Lasso zei dat hij zal proberen om opnieuw met zijn ambtgenoot president Xi Jinping te onderhandelen over de schuld van Ecuador voor US$ 4,1 miljard aan China. Nog eens US $ 500 miljoen aan krediet maakt deel uit van langetermijncontracten met gunstigere rentetarieven en daar zal niet opnieuw over worden onderhandeld, voegde hij eraan toe.

Ecuador heeft 16 contracten voor ruwe olie getekend met Aziatische oliemaatschappijen die gebonden zijn aan leningen van Chinese banken, onder voorwaarden die door analisten als ongunstig worden beschouwd voor Ecuador. Het land moet tegen 2024 nog 160 miljoen vaten ruwe olie aan de Aziatische bedrijven leveren, vertelde Italo Cedeno, staatshoofd van oliemaatschappij Petroecuador, maandag aan de lokale radio.

"Het zou beter zijn als we bij heronderhandeling een langere tijdslimiet bereiken, zodat we meer olie op de wereldmarkt kunnen verkopen", zei Cedeno.

| starnieuws | Door: Redactie