• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ecuador: Inheemse groepen negeren noodtoestand

| starnieuws | Door: Redactie

Inheemsen hielden protesten in de meeste van de 24 provincies van Ecuador, waaronder Imbabura, Cotopaxi en Pichincha, waar president Guillermo Lasso de noodtoestand uitriep.(Foto: AFP)

Inheemse groepen in Ecuador trotseren de noodtoestand die in drie provincies is opgelegd, terwijl ze blijven protesteren tegen het economische beleid van de regering te midden van stijgende inflatie en werkloosheid. Demonstranten die goedkopere brandstof en voedselprijscontroles eisten, blokkeerden zaterdag wegen, tijdens de zesde dag van soms gewelddadige demonstraties.

De politie zei dat inheemse volkeren protesteerden in de meeste van de 24 provincies van het land, waaronder Imbabura, Cotopaxi en Pichincha, waar president Guillermo Lasso vrijdag laat de noodtoestand uitriep.

Ecuador is getroffen door oplopende inflatie, werkloosheid en armoede, verergerd door de pandemie van het coronavirus. De brandstofprijzen zijn sinds 2020 sterk gestegen, bijna een verdubbeling voor diesel van US$ 1 naar US$ 1,90 per gallon en een stijging van US$ 1,75 naar US$ 2,55 voor benzine.

Het protest tegen de regering dat werd gelanceerd door de inheemse gemeenschap van het land - die meer dan een miljoen van Ecuador's 17,7 miljoen inwoners telt - werd vergezeld door studenten, arbeiders en andere groepen. Bij botsingen met veiligheidstroepen zijn ten minste 83 mensen gewond geraakt en zijn er 40 gearresteerd.

In een poging om de woede te verminderen, kondigde Lasso vrijdag laat een kleine verhoging aan van een maandelijkse subsidie ​​aan de armsten van Ecuador, evenals een programma om de schulden te verlichten van degenen die leningen hebben bij staatsbanken.

Maar zijn handelingen maakten geen einde aan de demonstraties. "Ik riep op tot dialoog en het antwoord was meer geweld. Het is niet de bedoeling om naar oplossingen te zoeken", zei de president op televisie.

Noodtoestand
De noodtoestand stelt hem in staat de strijdkrachten te mobiliseren om de orde te handhaven, burgerrechten op te schorten en een avondklok af te kondigen. De maatregel zal 30 dagen duren in Imbabura, Cotopaxi en Pichincha – gebieden waaronder de hoofdstad Quito – waar meer geweld is geweest.

Inheemse activisten hebben er zaterdag bij de nationale wetgevers op aangedrongen om in te grijpen om een ​​einde te maken aan de noodtoestand, waartoe ze grondwettelijk gerechtigd zijn.

De machtige Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (Conaie) heeft met succes geholpen bij het aftreden van drie Ecuadoraanse presidenten tussen 1997 en 2005. Het zei dat het de wegblokkades zal handhaven totdat de regering aan 10 eisen voldoet, waaronder de verlaging van de prijzen tot US$ 1,50 voor diesel en US$ 2,10 voor benzine, een eis die de regering tot nu toe heeft afgewezen.

Andere eisen zijn onder meer controles op de voedselprijzen en het heronderhandelen van de persoonlijke bankleningen van ongeveer vier miljoen gezinnen.

| starnieuws | Door: Redactie