• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ecuador: Gratie en uitzetting om overbevolking gevangenis te verminderen

| starnieuws | Door: Redactie

Tot zo'n 5.000 gevangenen zouden de komende dagen onder de nieuwe regels worden uitgezet uit Ecuador.

De regering van Ecuador heeft een reeks gratie en uitleveringen afgekondigd van gevangenen in een poging om de overbevolking in detentiecentra te verminderen. Een reeks dodelijke rellen in gevangenissen in het land heeft dit jaar al meer dan 230 levens gekost.

Ongeveer 40.000 gevangenen leven in de 33 gevangenissen van Ecuador, die samen een capaciteit hebben van maximaal 28.000 gevangenen. Overbevolking is dan ook een van de belangrijkste doelen van het land geworden om het geweld in de penitentiaire inrichtingen te beteugelen.

Het Litoral detentiecentrum in Guayaquil is bijzonder kritisch. Het is ontworpen om 5.200 gevangenen te huisvesten en biedt momenteel onderdak aan 8.542 mensen, wat betekent dat de overbevolking 62,8% bedraagt.

In dit scenario is de regering van president Guillermo Lasso begonnen met een proces van gratie en deportaties. In het geval van gratie werd Decreet 264 uitgevaardigd, dat ten goede komt aan "iedereen die is veroordeeld voor de misdrijven beschreven in de artikelen 383 en 386 van het Alomvattend Organisch Wetboek van Strafrecht, COIP." Met andere woorden, de maatregel komt ten goede aan mensen die zijn veroordeeld voor verkeersovertredingen die niet tot de dood of letsel hebben geleid. Ondertussen verleent decreet 265 gratie aan mensen met terminale ziekten, multiresistente tuberculose en/of met een tbc-hiv-infectie. In beide gevallen blijven de toepasselijke burgerlijke herstelbetalingen van kracht.

Op 13 november stierven 68 gevangenen in de Litoral Penitentiary, van wie 49 werden vastgehouden in het Transitoria-gebied, waar de daders van kleine misdrijven, verkeersongevallen, financiële misdrijven en zelfs alimentatiedebiteuren werden gehuisvest. Deskundigen zijn het ook eens over de noodzaak om opsluiting tot een minimum te beperken, inclusief het buitensporige gebruik van voorlopige hechtenis.

Volgens officiële gegevens heeft 42% van de arrestanten geen definitieve straf gekregen en doorlopen ze gerechtelijke procedures, die jaren duren.

De andere belangrijke maatregel om de overbevolking van de gevangenissen te verminderen, was de uitzetting van buitenlandse veroordeelden. Ongeveer 5.000 van de gevangenispopulatie van het land zou afkomstig zijn uit Colombia, Venezuela, Mexico en Peru.

De eerste stap in die richting werd op 21 november aangekondigd, tijdens het bezoek van de Colombiaanse president Iván Duque, met wie de repatriëring van 170 arrestanten was overeengekomen. Binationale overeenkomsten zijn essentieel omdat de bereidheid van het land van herkomst om hun onderdanen te ontvangen, vereist is.

Er waren echter stemmen tegen dat alternatief, omdat sommigen vrezen dat het een bericht naar potentiële criminelen zou sturen dat als ze worden gepakt, ze gewoon terug naar huis zouden worden gestuurd.

Volgens de Ecuadoraanse regering kunnen volgens deze maatregelen de komende dagen tot 5.000 gevangenen worden vrijgelaten.

| starnieuws | Door: Redactie