• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dwarka verrast over ontbinden EBS Tarievencommissie

| starnieuws | Door: Redactie

Dayanand Darka, voorzitter van EBS Tarievencommissie, vindt het vreemd dat volgens een brief waarover Starnieuws beschikt, de commissie is ontbonden. Het schrijven van minister Stanley Raghoebarsing is gedateerd 27 maart, maar heeft Dwarka nog niet bereikt. "Wij hebben wel ons eindrapport aan de president overhandigd op 15 februari maar op zijn verzoek zijn wij verder gegaan met technici om zaken verder uit te werken", zegt de commissievoorzitter.

Foto: Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft de EBS Tarievencommissie ontbonden op 27 maart.

De commissie was tijdelijk maar gisteren nog hebben wij vergaderd met technici. De president heeft gevraagd om ook

naar de gasprijs te kijken. Dwarka merkt op dat de commissieleden zonder betaling ruim zes maanden keihard hebben gewerkt.

Ze hebben ook uit eigen zak diverse zaken betaald. Er is Pro Deo gewerkt aan het ruim 100 pagina's tellend rapport. Nu is het werk van de samenleving, waarbij aangegeven is dat de stroomtarieven niet met honderden procenten omhoog moet.

De commissie heeft geconcludeerd dat de Energie Bedrijven Suriname in de afgelopen jaren US$ 108 miljoen teveel heeft betaald aan Staatsolie. De prijs van olie zou veel lager moeten zijn. De commissie heeft een kostprijsberekening gemaakt voor energie, die veel lager uitkomt dat wat nu wordt neergeteld. Volgens hen zijn de drastische verhogingen die de regering wil doorvoeren niet nodig.

Dwarka vindt het raar dat de commissie ineens is ontbonden. "Misschien zijn wij te kritisch geweest in ogen van sommige mensen, maar wij hebben degelijk werk gedaan zonder een cent betaling. Ga na wat een consultant zou vragen voor zo een werk", zegt Dwarka. Hij voert aan dat diverse vergaderingen in de afgelopen periode zijn gehouden met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij vindt het pijnlijk dat hij via Starnieuws heeft vernomen dat de commissie is ontbonden.

| starnieuws | Door: Redactie