• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Duitsland: Leger eert Merkel met God, rozen en punk

| starnieuws | Door: Redactie

De vertrekkende bondskanselier van Duitsland Angela Merkel woont een Grand Tattoo van de Duitse strijdkrachten Bundeswehr bij, op het ministerie van Defensie in Berlijn, Duitsland. (Foto's: Reuters)

Het Duitse leger heeft donderdag de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel geëerd met hun hoogste ceremonie voor een burger, waarbij het een eclectische mix van muziek naar eigen keuze speelde die de natie intrigeerde. Tijdens de "Großer Zapfenstreich"-ceremonie, die beperkt was vanwege Covid-19-beperkingen, speelde het muziekkorps van de Bundeswehr een hymne, een lied uit de jaren 60 met de woorden "I can't acquiesce, can't make do, I still want to win", en een punkrockhit uit de jaren 70.

De hymne, "Holy God, We Praise Thy Name", is een knipoog naar Merkels protestantse opvoeding, het nummer "Red roses are to rain for me" uit de jaren 60 weerspiegelt misschien haar jeugdige ambitie, terwijl de rockhit "You Forgot The Color Film", voor het eerst werd uitgevoerd door de Oost-Duitse punkartiest Nina Hagen.

Geboren in de noordelijke havenstad Hamburg als dochter van een protestantse predikant, groeide Merkel op in het communistische Oost-Duitsland voordat ze het roer overnam van een overwegend mannelijke, katholieke West-Duitse partij, de Christen-Democratische Unie (CDU). Na 16 jaar in functie wordt ze volgende week als kanselier opgevolgd door sociaaldemocraat Olaf Scholz.

Merkel (67) laat grote schoenen te vullen achter. Ze heeft Duitsland en Europa door meerdere crises geloodst en is een voorvechter van de liberale democratie geweest in het licht van het toenemende autoritarisme over de hele wereld. Haar critici zeggen dat ze erin is geslaagd te managen in plaats van problemen op te lossen en dat ze haar opvolger achter laat om op veel fronten moeilijke beslissingen te nemen.

| starnieuws | Door: Redactie