• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Duitse regering wil vaccinatieplicht per februari

| suriname herald | Door: Redactie

De Duitse regering is voor de invoering van een vaccinatieplicht per 1 februari. Dat is de uitkomst van overleg tussen de zestien deelstaten, de vertrekkende bondkanselier Angela Merkel en haar opvolger Olaf Scholz. Het Duitse parlement moet het voorstel nog wel goedkeuren, zei Scholz. Bondsdagleden hoeven dan niet een partijlijn te volgen.

Merkel noemt de situatie in Duitsland zeer zorgelijk. "De vierde coronagolf", moet gebroken worden, zei ze. De druk op de ziekenhuizen is groot en ook zijn er zorgen over de nieuwe omicronvariant.

Een aantal bestaande maatregelen wordt nu al aangescherpt. In alle niet-essentiële winkels, horeca en cultuur- en sportinstellingen zijn alleen nog gevaccineerde bezoekers en mensen die hersteld zijn van corona welkom. In sommige deelstaten geldt die zogenoemde 2G-regel al, bijvoorbeeld in de deelstaat Nedersaksen, die grenst aan het noorden van Nederland.

Ook wordt het dragen van mondmaskers op scholen verplicht en komen er beperkingen op het aantal bezoekers die Duitsers thuis mogen ontvangen.

Bedrijven mogen zelf verdergaande maatregelen invoeren dan de algemeen geldende regels. Daarbij kan gedacht worden aan '2G-plus', waarbij mensen naast een vaccinatie- of herstelbewijs ook een negatieve test moeten overhandigen om toegang te krijgen.

Vuurwerkverbod
In gebieden met hoge besmettingscijfers, voornamelijk landkreise in het oosten en zuiden, moeten clubs en discotheken de deuren sluiten. In binnenruimtes mag maximaal 30 tot 50 procent van de capaciteit gebruikt worden, met een maximum van 5000 mensen. Voor buitenlocaties, waar voetbalstadions onder vallen, geldt een maximum van 15.000 mensen.

Er geldt de komende jaarwisseling een verbod op het afsteken van vuurwerk in Duitsland. Ook de verkoop wordt aan banden gelegd. Leveranciers en winkeliers kunnen aanspraak maken op een vergoeding.

30 miljoen prikken
De regering wil dat er aan het einde van het jaar 30 miljoen vaccinaties zijn gezet. Op dit moment is 68,7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Dat moet minimaal 75 procent worden. Om het vaccinatietempo op te voeren, worden tandartsen, apothekers en verpleegkundigen bevoegd om mensen te vaccineren.

Van Scholz was bekend dat hij voorstander is van een vaccinatieplicht. In eerste instantie wilde hij die invoeren voor mensen die in hun werk met kwetsbaren in contact komen, deze week werd bekend dat hij voor een algemene vaccinatieplicht is. Ook afzwaaiend bondskanselier Merkel zei vandaag de vaccinatieplicht te steunen.

De precieze uitwerking van het plan is nog niet bekend.

| suriname herald | Door: Redactie