• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Duitse CDU kiest oude rivaal Merkel als leider

| starnieuws | Door: Redactie

De door de Christen-Democratische Partij aangewezen voorzitter Friedrich Merz spreekt tijdens een virtueel partijcongres op het partijhoofdkwartier in Berlijn, Duitsland. (Foto: Reuters)

De centrumrechtse christendemocraten van de Duitse oppositie hebben zaterdag Friedrich Merz, een criticus van voormalig bondskanselier Angela Merkel, met een grote meerderheid gekozen tot hun nieuwe leider. Merkel trad na een ambtsperiode van 16 jaar in 2021 af. Ze werd opgevolgd door sociaaldemocraat Olaf Scholz die de leiding had van een drieledige coalitie met de Groenen en de pro-zakelijke Vrije Democraten.

Door de electorale nederlaag moest de Christen-Democratische Unie (CDU) zich hergroeperen en leden gaven hun krachtige steun aan Merz (66). In de afgelopen jaren hadden de leden hem tot tweemaal toe afgewezen.

Merz, de enige overgebleven kandidaat, kreeg de steun van 95 procent van de 980 afgevaardigden op een virtueel partijcongres. Hij verklaarde dat hij "diep ontroerd" was om de omvang van hun steun te zien.

De CDU likt haar wonden na een nederlaag tegen de sociaaldemocraten van Scholz bij de verkiezingen van september, waarbij de voorganger van Merz, Armin Laschet, de partij naar de slechtste prestatie in haar geschiedenis leidde.

"We moeten een sterke oppositie zijn", zei Merz terwijl hij streefde naar succes in een hele reeks verkiezingen voor regionale vergaderingen die dit jaar gepland waren.

Hardere lijn op Rusland
Hij richtte zich ook tot Scholz en beweerde dat de nieuwe kanselier een hardere lijn zou moeten volgen, zowel ten aanzien van de ambities van Rusland in Oekraïne als het verplicht stellen van vaccinatie tegen Covid-19.

De nieuwe CDU-leider is een lange tijd tegenstander van Merkel geweest. Hun rivaliteit dateert van 20 jaar geleden toen de voormalige kanselier hem verwijderde van de strategisch belangrijke functie van voorzitter van de parlementaire partij.

In 2009 stapte Merz uit de politiek om de financiële sector in te gaan. Hij werd een multimiljonair en nam ook verschillende invloedrijke functies op zich binnen grote bedrijven; hij was met name een investeringsmanager bij Blackrock. Hij werkte ook als handelsadvocaat.

De getrouwde katholieke vader van drie kinderen, die in 1994 voor het eerst het parlement toetrad, bezit twee vliegtuigen en bestuurt er zelf één.

(AFP)

| starnieuws | Door: Redactie