• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Donaties Nederlandse Krijgsmacht als 'blijk van waardering'

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi heeft de Baileybrug en andere donaties in ontvangst genomen van de Nederlandse Krijgsmacht. (Foto's: René Gompers)

De Nederlandse krijgsmacht heeft 20 generatoren en een Baileybrug gedoneerd aan Suriname. De noodbrug kan in korte tijd opgezet kan worden, weer uit elkaar gehaald en opgeslagen worden voor wedergebruik. President Chan Santokhi heeft de donaties in het Ayoko Kazerne in Para, waar de brug staat opgesteld, in ontvangst genomen. De Nederlanders hebben ook de oude houten loopbrug gerenoveerd. De donaties en renovatie zijn een “blijk van waardering” voor het feit dat er na 12 jaar weer gezamenlijke jungletrainingen plaatsvinden.

De Baileybrug is 15 meter lang, van staal en hout, en kan 60 ton aan gewicht dragen, lichten Brian Stigter en Rudy  Mulder van de  Nederlandse Luchtmobiele Brigade toe. “Het is een brug die je in geval van nood, zoals weggeslagen bruggen of wegen, in zeer korte tijd kan neerleggen,” geeft Stigter aan. Het is gemakkelijk te transporteren naar de locatie waar iets weggevaagd is, zoals in dit geval waar de weg door hoog water is weggeslagen.”

De Baileybrug op Ayoko, is als 'een pakket' uit Nederland aangekomen. Het is in twee weken opgezet. “Maar in geval van echte nood kan je het in één dag neerzetten,” benadrukt Stigter. Collega Mulder geeft aan dat de er geen zware machines nodig zijn om de brug te bouwen. De brug is ontwikkeld door Engelsman Donald Bailey tijdens de Tweede Wereldoorlog. De in delen draagbare, semi permanente, zonder zwaar materieel en snel op te zetten bruggen hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereld oorlog.  

Ook vandaag helpt de uitvinding van Bailey probleemlocaties te overbruggen. President Santokhi merkt op dat de brug ook de goede relatie tussen Suriname en Nederland symboliseert. Hij geeft aan dat hij met Nederland de mogelijkheden bekijkt voor een luchtbrug. Hij wil ook dat net als het Nederlandse leger, het Surinaamse multi inzetbaar in verschillende delen van de wereld moet zijn. De gezamenlijke (jungle) trainingen moeten helpen om op niveau te komen. 

| starnieuws | Door: Redactie