• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Doden onder zwangeren door COVID-19 nemen schrikbarend toe

| suriname herald | Door: Redactie

Suriname staat op de vijfde plaats in het Caribisch gebied wanneer het gaat om de meest hoogste moedersterftecijfers. Dat was tot 2019 het geval. Met de uitbraak van het coronavirus in 2020 is de moedersterfte in Suriname schrikbarend verhoogd. In dit jaar zijn er tot op dit moment 30 zwangere vrouwen, waaronder negentien met COVID, overleden. Vóór COVID-19 lag het moedersterftecijfer rond de dertien per jaar.

Tijdens de wekelijkse COVID-19-persconferentie, vandaag, is dokter Lachmi Kodan ingegaan op de situatie met betrekking tot zwangere vrouwen en COVID-19. Ze gaf aan dat zwangeren extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Er is een drie keer grotere kans dat ze op de Intensive Care Unit belanden. Ze hebben een twee keer grotere kans om te overlijden en de placenta tussen de moederkoek kan geïnfecteerd raken met alle gevolgen van dien voor het ongeboren kind.

Ze schetst een heel zorgwekkende situatie. Nooit eerder was het moedersterftecijfer in Suriname zo hoog. "Het is enorm zorgwekkend. We praten over negentien sterftes als gevolg van COVID- infecties bij zwangere vrouwen, maar daarnaast zijn er ook nog sterftes ten gevolge van andere redenen," gaf ze aan.

De oplossing
Met de toename van de COVID-19-infecties in de samenleving zullen meer zwangere vrouwen besmet raken. "Vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte en sterfte. En dat geldt ook voor de zwangere vrouwen." Zwangere vrouwen zijn volgens Kodan kwetsbaarder. Daarnaast is er een baby in zo'n zwangere, die soms vanwege de COVID-besmetting eerder geboren moet worden.

"Vandaar dat wij hier zijn om alle zwangere vrouwen in Suriname te adviseren om zich te laten vaccineren, zodat ze zich kunnen beschermen tegen ernstige ziektes en sterfte. En ook kan vroeggeboorte voorkomen worden," zegt dokter Kodan.

En de informatie die relevant is volgens de dokter in deze situatie, is dat geen van de negentien zwangere vrouwen die overleden zijn in Suriname als gevolg van COVID-19 gevaccineerd waren.

Jerrel Harderwijk

| suriname herald | Door: Redactie