• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA betreurt foute berichtgeving over laptops

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

DNA betreurt foute berichtgeving over laptops

06/05/2021 16:34 - Van onze redactie

Parlementsvoorzitter Marinus Bee is ontstemd over de wijze waarop in de media ruchtbaarheid is gegeven aan het beschikbaar stellen van laptops aan assembleeleden. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Assembleeleden, onder wie parlementsvoorzitter Marinus Bee, hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over inaccurate berichtgeving van Dagblad Suriname over laptops die onlangs aan alle leden van het college beschikbaar zijn gesteld. Het wordt de krant vooral kwalijk genomen dat nadat De Nationale Assemblee contact had opgenomen om de juiste informatie door te geven geweigerd is om een correctie te publiceren.

Bij aanvang van de openbare vergadering donderdag gaf voorzitter Bee uitgebreid aan hoe de vork in de steel zit. "Die informatie klopt niet", begon Bee zijn uiteenzetting. Hij gaf aan dat in het verleden assembleeleden tot aan huis met papier geconvoceerd werden en ook alle documenten op papier kregen. Ruim tien jaar geleden werd om redenen van efficiëntie en besparing van tijd en geld besloten tot digitalisering over te gaan.

Alle parlementsleden kregen toen een laptop van het college in bruikleen. Daarop was een speciaal ICT-programma geïnstalleerd. Via dat gesloten circuit verliep de communicatie met de leden en onderling met elkaar. Aan het einde van de zittingsperiode werden de leden in de gelegenheid gesteld om de laptops te kopen tegen 75 procent van het aankoopbedrag. Het was niet gratis, aldus de voorzitter, die eraan toevoegde dat assembleeleden destijds SRD 4000 hebben betaald voor de laptops.

Om de correspondentie vlot te doen verlopen hebben ook de leden van het huidige parlement laptops in bruikleen gekregen. Deze zaak is vanaf het begin transparant aangepakt. Er is een openbare aanbesteding gehouden op basis waarvan het laptop-project is uitgevoerd. Nadat de te gebruiken programma's en applicaties waren geïnstalleerd zijn de apparaten een week geleden aan de volksvertegenwoordigers afgestaan. Iedereen heeft voor ontvangst moeten tekenen, zei Bee.

De voorzitter vindt het jammer dat de redactie van Dagblad Suriname zaken niet eerst bij het parlement heeft geverifieerd voordat tot publicatie is overgegaan. Hij voegde eraan toe dat de communicatiedienst van DNA contact heeft gemaakt met de krant om de berichtgeving te corrigeren. "Ze hebben geweigerd om die correctie op te nemen. We weten niet wat de bedoeling is erachter, maar zo kunnen we niet omgaan met elkaar", stelde de voorzitter.

Ook de fractieleiders Rabin Parmessar (NDP) en Asiskumar Gajadien (VHP) betreurden de wijze waarop deze kwestie in de publiciteit is gebracht. "Een scheermes in kinderhanden is een gevaarlijke zaak", merkte Parmessar op. Hij hekelde dat veel zaken ongenuanceerd door de media worden gepubliceerd of op sociale media gelanceerd. "We moeten af van die richting", zei hij. Gajadien merkte op dat het niet gaat om cadeautjes of zakkenvullerij, maar om de efficiëntie van het instituut. Evenals Bee riepen Gajadien en Parmessar de Surinaamse media op zaken eerst goed na te trekken en hoor en wederhoor toepassen voordat tot publicatie wordt overgegaan.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie