• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dit jaar weer pagara-estafette op Owru-Yari in Suriname

| waterkant | Door: Redactie

Na een onderbreking van twee jaar vanwege de Covid-19-pandemie, zal er dit jaar wederom een pagara-estafette in de binnenstad van Paramaribo op 31 december plaatsvinden.

Evenals voorgaande jaren zal het Korps Brandweer Suriname (KBS) de Surinaamse gemeenschap ruimschoots informeren en voorlichten ten aanzien van de verkoop en het veilig gebruik van vuurwerk. Adjunct-brandmeester en voorlichter van het KBS, Olton Pinas, geeft op donderdag 15 december, in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname onder meer aan welke activiteiten uitgevoerd zullen worden om het bewustzijn rond vuurwerkgebruik bij de samenleving te vergroten.

Pinas geeft aan dat de voorlichtingscampagne dit jaar agressiever aangepakt zal worden. “Voorlichting

over brandveiligheid heeft altijd de aandacht bij de brandweer, maar zeker in december wanneer er vaker vuurwerk wordt afgeschoten”, stelt de brandweervoorlichter.

De brandweer zal zoals voorgaande jaren, weer gebruikmaken van de verschillende media om de samenleving voor te lichten. Daarnaast zullen er bezoeken afgelegd worden op scholen om ook jeugdigen van informatie te voorzien.

De afdeling Preventie van de brandweer ziet samen met verschillende actoren, waaronder de douane en het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), erop toe dat er geen verboden vuurwerk het land binnenkomt. Onder verboden vuurwerk vallen onder andere de Kronto’s en Maripa’s. Deze veroorzaken de meeste zware letsels.

Volgens de brandweerfunctionaris zijn er tot op dit moment reeds 36 containers van 40 voet het land binnen gekomen en zijn er nog geen verboden vuurwerksoorten geconstateerd.

Ook stelt de brandmeester de gemeenschap gerust: “de vuurwerk estafette zal dit jaar normaal plaatsvinden”. Hij roept de gemeenschap wel op om extra voorzichtig te zijn bij het afsteken van vuurwerk en behalve een wierookstok ook gebruik te maken van een veiligheidsbril, omdat de gemiddelde vuurwerkverwondingen aan het oog 26% is. Verder is het raadzaam kinderen niet zonder toezicht te laten met vuurwerk. “Kindervuurwerk bestaat niet”, aldus Pinas.

| waterkant | Door: Redactie