• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Discussie VES: Export rondhout moet stoppen

| starnieuws | Door: Redactie

John Goedschalk van Conservation International Suriname heeft maandagavond een inleiding gehouden op het VES-forum. Er kan veel meer verdiend worden uit de houtsector.

Suriname moet gaan stoppen met het exporteren van rondhout. Het land kan heel veel meer verdienen met de productie en export van verwerkt hout. Er vindt op dit moment ook veel verspilling plaats; er wordt nog geen 35 procent van de boom gebruikt om geld te verdienen. Het bedrijfsleven bereidt zich al jaren voor op de overstap. Het huidige bosbeleid zorgt voor een verantwoordelijke houtkap en dat het bos intact blijft. Het ligt nu aan de regering om een datum te bepalen vanaf wanneer gestopt wordt met de export van rondhout zodat eindelijk de veel grotere industrie kan beginnen.

Dit zijn enkele van de zaken die duidelijk zijn gemaakt op de discussieavond maandagavond gehouden door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het onderwerp was Houtsector 2.0: Door waardetoevoeging meer banen en inkomsten. Aan de aanwezigen is gepresenteerd hoe het met het bos en de houtsector staat en hoe er meer uit te halen valt. Inleider John Goedschalk van Conservation International Suriname geeft aan dat het land ‘maar’ US$ 180 miljoen verdient aan het bos. US$ 140 miljoen aan houtkap alleen. Dat is gelijk aan 10 miljoen gevelde bomen per jaar.  Ruim 70 procent van de boom blijft liggen na het vellen of wordt niet verwerkt na het verzagen.

Er is een vergelijking gemaakt met de houtsector van Gabon. Delegaties van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeleid en Assembleevoorzitter Marinus Bee, zijn met Goedschalk in maart gaan kijken hoe Gabon van ‘rondhout naar eindproduct’ is gegaan. Het Afrikaanse land is in 2010  radicaal gestopt met de export van rondhout; het hout wordt zelf verwerkt en de hoogwaardige producten worden op de eigen- en internationale markt grif verkocht.

Naast aardolie is de bosbouw nu een grote dobber waar de economie op drijft. Goedschalk heeft aangegeven dat de overheid van Gabon bestuurlijke veranderingen heeft aangebracht om het doel te bereiken. Zo is er nu maar 1 ministerie dat te maken heeft met de ordening en bestemmingen van grond, bos en milieu. Naast eenduidig beleid maken is de overheid ook een serieuze partner in de industrie. In Suriname is eenduidig beleid maken juist heel erg moeilijk. Er gaan minstens drie ministeries over grond, bos en milieu. Politieke belangen voeren de boventoon bij het maken van beleid.

Door dit centraliseren van beleid heeft Gabon een zeer goede balans in concessies, natuurparken, houtkap, verwerking, eigen gebruik en export, dat het land honderden miljoen aan Amerikaanse dollars oplevert. De opbrengsten blijven jaarlijks stijgen. Hout blijft immers erg gewild in de wereld. Door het vernieuwde bosbeleid verdient het land ook carbon credits; geld verdienen door in dit geval (delen van) het woud onaangeroerd te raken en uit te breiden.

Vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven, Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, de houthandelaars en verwerkers, hebben aangegeven met welke problemen zij te kampen hebben en wat de oplossingen zouden zijn. Ze delen mee dat met grote en kleine aanpassingen en investeringen zij veel meer zouden kunnen doen voor de houtsector.   

Met het zelf verwerken en daarna pas exporteren hoeft ook niet meer 70 procent van de gevelde bomen ongebruikt te blijven. Zelfs bast en zaagsel kunnen verwerkt worden tot eindproducten. Goedschalk merkt op dat bepaalde soorten bomen niet geveld hoeven te worden om winstgevend te zijn. Bijvoorbeeld de Morisi waarvan de olie miljoen waard is. Het wordt veelal gebruikt voor haar en huid.
 
Alle panelleden, en enkele personen uit het publiek, zijn het hierover eens dat het tijd is om meer te verdienen met hout en het bos. Het exporteren van rondhout moet afgebouwd worden. De regering moet een datum prikken vanaf wanneer dat moet gebeuren. Zoals Gabon heeft getoond is politieke wil en inzet essentieel om verandering te brengen.

| starnieuws | Door: Redactie