• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dikkop wordt eerstvolgende exploratieput Apache

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - De eerstvolgende exploratieput in het boorprogramma van Apache Corporation (APA) en TotalEnergies voor de kust van Suriname is bekend. Tijdens een conference call met aandeelhouders heeft Apache-topman John Christmann aangegeven dat de boorput 'Dikkop' zal worden aangelegd in Blok 58.

In deze concessie zijn al vijf significante ontdekkingen gedaan en wordt momenteel onderzoek gedaan naar de omvang van de aanwezige olie- en gasreserves. Zodra de zogenoemde appraisal is afgerond, zal een beslissing worden genomen of de voorraden in productie zullen worden gebracht.

De in Houston, Verenigde Staten gevestigde APA heeft een belang van 50 procent in het areaal en exploitant TotalEnergies de andere helft. De 'prospect' zal worden geboord met behulp van de Maersk Valiant van Maersk Drilling na operaties bij de exploratiebron van Krabdagu te hebben afgerond, zei de algemeen-directeur donderdag tijdens Apaches eerste kwartaalmeeting.

Christmann: "In blok 58 zijn we gefocust op het boren van een geprioriteerde lijst van exploratie- en beoordelingsputten in het centrale deel van het blok om de reikwijdte en schaal van de reserves vast te stellen om een eventuele eerste ontwikkeling optimaal te onderbouwen." In Suriname wordt reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop Apache en TotalEnergies bekend zullen maken of de olievoorraden in blok 58 in productie zullen worden gebracht of niet.

"De Dikkop-bron staat boven aan de lijst op de planning. Het is een bron met potentieel zinvolle reserves waar TotalEnergies erg in is geïnteresseerd ... we zien het denk ik als een beetje meer risico, hogere opbrengsten omdat het een aantal andere seismische kenmerken heeft dan we hebben getest, maar het heeft het potentieel om nog meer propecten te ontgrendelen", voegde Tracey Henderson, senior vicepresident Exploratie, eraan toe.

Rasper-bron

Christmann benadrukte dat Apache de richtlijnen wat betreft kapitaalsuitgaven voor 2022 met 8 procent heeft verhoogd naar 1,725 miljard US dollar. "Ongeveer de helft van deze stijging is gerelateerd aan Suriname, aangezien we nu van plan zijn om het boorschip Noble Gerry de Souza in het land te houden na het afsluiten van de Rasper-bron in blok 53," zei hij.

Het boren van deze exploratiebron is eind maart begonnen. De beoogde diepte is nog niet bereikt. In deze concessie heeft Apache een belang van 45 procent. TotalEnergies en Apache hebben flow testoperaties bij Krabdagu al afgerond. Nu vinden de pressure build-up-testen plaats. Deze moeten volgens de Apache-toppers later deze maand zijn afgerond.

Lees meer: Dikkop wordt eerstvolgende exploratieput Apache - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2022/05/07/dikkop-wordt-eerstvolgende-exploratieput-apache/#ixzz7Sa36M3AD

| de ware tijd | Door: Redactie