• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dialoog gaande over afbouwen brandstofsubsidie

| starnieuws | Door: Redactie

De oliemaatschappijen en de regering zijn al geruime tijd in dialoog over de brandstofprijzen. “De regering bekijkt mogelijkheden om de brandstofsubsidie heel voorzichtig af te bouwen,” geeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, aan.

Woensdag is er in de regeringsraad onder leiding van president Chan Santokhi hierover breedvoerig gesproken. De subsidie zal wel blijven voor sociale groepen.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. (Foto: CDS)

De subsidie die momenteel wordt gegeven op diesel kost de staat heel veel geld, schrijft de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht. De huidige dieselprijs is bij lange na nog niet marktconform en zorgt voor

een enorme druk op de financiën van de regering. Raghoebarsing geeft aan dat het geld beter besteed kan worden. “We zouden het geld voor bijvoorbeeld de onderwijs- of gezondheidssector kunnen gebruiken.”

Raghoebarsing zegt dat president Santokhi reeds in november vorig jaar had laten doorschemeren dat de situatie onhoudbaar is voor de regering en dat er spoedig verandering hierin moet komen. Hij merkt op dat de subsidie wel zal blijven voor de sociale groepen.

Echter zal er eerst gepraat worden met alle actoren zoals het bedrijfsleven, de vakbonden en de bus-en boothouders alvorens deze maatregelen genomen zullen worden. Raghoebarsing voegt eraan toe dat de regering de sociale maatregelen goed in orde wil hebben, voordat de officiële prijzen voor brandstof vastgesteld worden. “Het loslaten van brandstofprijzen is niet nieuw in ons land,” stelt hij.

De regering zal moeten afbouwen op de subsidie, maar zodanig dat er opvang is voor de groepen die het zwaar hebben. Hij benadrukt dat er geen vrees hoeft te zijn en dat de brandstofvoorziening gegarandeerd blijft.

| starnieuws | Door: Redactie