• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Devaluatie SRD met oneigenlijke belastingmaatregelen’

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

‘Devaluatie SRD met oneigenlijke belastingmaatregelen’

01/03/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Governor Maurice Roemer heeft zaterdag uitgelegd wat de monetaire autoriteiten beogen met de maatregelen die maandag ingaan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname VES, noemt de aangekondigde wisselkoers en de maatregelen die daarmee zijn aangekondigd, een verdere devaluatie van de Surinaamse munt met daaraan gekoppeld oneigenlijke belastingmaatregelen. Zaterdag hebben de monetaire autoriteiten op een persconferentie van de centrale bank aangekondigd dat de waarde van de US dollar minimum SRD 14,29 tot maximum SRD 16,30 bedraagt.

"Wie zal zijn US dollars tegen SRD 14,29 inwisselen bij de bank als hij legaal SRD 16,30 mag krijgen en welke bank zal de cliënt het maximale geven als die de US dollar voor minder mag verkopen?" vraagt Ramautarsing. "Wij zijn wel blij dat de overheid de fictieve koers van SRD 14,29 heeft verlaten. De VES heeft vanaf het begin ervoor gewaarschuwd dat het vasthouden aan een fictieve lagere koers niet gedragen wordt door de kracht van de economie. Hoe graag wij de lage koers zouden willen hebben, de realiteit van de economie maakt dat onmogelijk."

De VES-voorman zegt dat het in stand houden van de koers van SRD 16,30, afhankelijk zal zijn van de mate waarop er meer zal worden geproduceerd en geëxporteerd. "In dat verband zijn de aangekondigde strafmaatregelen tegen exporteurs om hun dollars te repatriëren contraproductief. De VES heeft meerdere keren, formeel en informeel aangegeven dat de weg om uit deze economische crises te komen is door de productie te stimuleren. Het dwingen van de exporteur om 30 procent van zijn dollars tegen een politieke koers om te wisselen is een belastingmaatregel die de economie hard zal raken. De exporteurs van agrarische producten, rijst, groente, fruit, vis en hout zullen hierdoor minder aan hun toeleveranciers kunnen betalen, met gevolg een krimp in de economie. De VES verwacht van de regering juist concrete stimuleringsmaatregelen voor productie en export in plaats van afroming van exportverdiensten. "We moeten het dan ook niet vreemd vinden wanneer ondernemers in een neergaande economie, zich niet houden aan regels van de overheid. Dit zien we niet alleen in het buitenland maar in ons eigen verleden. In de SAP-periode hebben we dit aan den lijve ondervonden. Het is belangrijk dat we lessen leren en de juiste maatregelen nemen in plaats van ad hoc beleid ontwikkelen", zegt Ramautarsing.

Met het nieuwe wisselkoersbeleid gelden vanaf maandag strikte regels voor exporteurs, importeurs en cambio's. Exporteurs die goederen in het buitenland verkopen moeten hun betalingen laten doen via een deviezenbank in Suriname. De prijs van hun product wordt mede bepaald door de autoriteiten om zo voorfacturering en belastingontduiking te voorkomen. De exporteurs zijn verplicht 30 procent van hun exportdollars om te zetten in SRD's, waarmee zij hun lokale kosten zoals lonen en betalen van nutsvoorzieningen kunnen voldoen. Hoewel gezegd wordt dat met de resterende 70 procent de exporteurs hun input kunnen bekostigen, geldt dat hiermee ook voldoende dollars aanwezig moeten zijn voor de import van goederen en voor de centrale bank om eventueel te kunnen interveniëren op de markt wanneer dat nodig zou zijn.

Governor Roemer en minister Armand Achaibersingh hebben zaterdag gezegd dat de vaste wisselkoers van SRD 14,29 niet wordt verlaten en dat de parallelkoers geen echte koers is maar wordt bepaald door speculanten, soms zelf door een enkeling. "Het is de centrale bank die nu de grootste speculant is met deze minimum en minimumkoers. Eigenlijk wordt gehoopt dat de koers SRD 16,30 zal zijn. Politici moeten leren dat je niet vanuit een kantoor de wisselkoers kan bepalen, dat is en blijft een marktwerking", zegt Ramautarsing.

  Tweet  Gerelateerde artikelenVaste wisselkoers wordt losgelatenCOMMENTAAR: Handhaving faaltCOLUMN: KoersgekteCOMMENTAAR: Geen goed bestuurOverheid wil consultants geünificeerde koers niet betalen Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie