• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Defensieverdrag met Nederland krijgt wettelijke basis

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Defensieverdrag met Nederland krijgt wettelijke basis

10/04/2021 08:08 - Wilfred Leeuwin

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname zal na dertien jaar het defensieverdrag met Nederland een wettelijke basis geven. Het proces om het verdrag te ratificeren begint binnenkort, zegt minister Krishna Mathoera van Defensie. Nederland had het al in 2008 geratificeerd. Suriname had toen andere politieke inzichten over hoe het verdrag eruit moest zien en worden uitgevoerd. Daarna werd de politieke relatie tussen beide landen steeds minder.

"Wij denken er nu anders over en willen de defensiesamenwerking versterken en verbreden zei Mathoera vrijdag op een persconferentie op haar ministerie met haar Nederlandse collega, Ank Bijleveld. Volgens haar is in de samenwerking vooral belangrijk voor Nederland omdat het Nederlandse leger oefeningen kan doen in de Surinaamse jungle, zoals eerder het geval is geweest.

Deze jungletrainingen kwamen vanaf 2008 op een lag pitje en in 2010 werden ze zelfs beëindigd omdat Suriname toen kanttekeningen plaatste bij de samenwerkingsvoorwaarden. Zo waren er vragen over het wederrechtelijk voordeel van Suriname bij de trainingen, de participatie van Surinaamse militairen, de juridische status van Nederlandse militairen en burgerpersoneel bij zo een missie.

Nederland had afgedwongen dat haar legereenheden die in Suriname zijn, binnen het verdrag vrijwel complete immuniteit genieten als het gaat om straf-, civiel- en administratief recht, ingeval er misdrijven worden gepleegd. Beide ministers zeggen dat nu, met de vernieuwde samenwerking, opnieuw de inhoud van het verdrag moet worden bekeken. Waar eerder de jungletrainingen voor een korte periode golden, zal dat volgens Bijleveld voortaan voor onbepaalde tijd zijn.

Mathoera stelt dat het internationaal gangbaar is dat er in zulke verdragen afspraken worden gemaakt om eventuele risico's aan te kunnen. "We hebben het verdrag al goedgekeurd. Het gaat nu naar de Staatsraad, vervolgens naar de president en dan naar De Nationale Assemblee." De bewindsvrouw hoopt dat dit jaar nog de jungletrainingen worden hervat.

Mathoera en Bijleveld hebben ook kennis genomen van de kwestie rond suppletiegeld, waarop Surinaamse oudgedienden aanspraak menen te maken. Mathoera zal zich hierover intern nader laten informeren en de zaak binnen de regering bespreken. Dit thema is niet ter sprake gekomen tijdens de bilaterale besprekingen. Bijleveld is er wel van op de hoogte, maar moet zich eerst nog over oriënteren voordat ze er uitspraken over doet.

  Tweet 

Gerelateerde artikelenSuppletiekwestie Surinaamse militairen nog niet opgelostNederlandse Defensieminister in SurinameVolksgezondheid wil win-winrelatie met NederlandRamdin: ''Surinamers' in Tweede Kamer kunnen landenrelatie helpen versterken'Diplomatieke nota naar Nederland om verkeerde landkaart Suriname Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie