• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Deelnemers en paarden zijn er klaar voor’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — De voorbereidingen voor het paardspring concours Grand Caraibe 2022 zaterdag en zondag bij de manege van Ponderosa te Soekaredjoweg verlopen goed. Alle paarden maken het goed en ook de ruiters en amazones zijn ready. “Iedereen is op schema en wij verwachten een heel spannend toernooi met mooie resultaten”, zegt Shaun Lim A Po, teamcaptain van Suriname.

Vorige maand eindigde Suriname bij een soortgelijk toernooi in Cayenne, Frans-Guyana, op de tweede plek. Het regionale concours werd toen voor het eerst weer gereden, na door Covid-19 in 2020 en 2021 te hebben stilgelegen. Lim A Po vertelt dat Martinique

volgend jaar februari het concours organiseert, waarna Guadeloupe in april volgt.

“We zullen laten zien wat wij in Suriname kunnen”

Tijdens dit toernooi is het gebruik dat het organiserende land zijn paarden met de buitenlandse ruiters. Ook dit weekend zal het niet anders zijn. Van de diverse Surinaamse maneges worden er 28 paarden ingezet ten behoeve van de buitenlandse deelnemers uit Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique en Jamaica.

In tegenstelling tot voorgaande keren wordt de Suriname-etappe niet in december gehouden, maar een maand eerder. Dit wordt gedaan in verband met de drukke decembermaand en om de deelnemers met de feestdagen thuis te laten zijn. Vrijdag is voor de participanten een oefendag, zaterdag en zondag wordt het concours gehouden.

Hindernissen

Alle landen participeren in drie categorieën. In de klasse voor beginnelingen moeten de paarden over hindernissen van tachtig centimeter, in de klasse L zijn de hindernissen één meter en in de M-klasse 120 centimeter.

Robin Holtkamp, die in 2019 in de M-klasse als runner-up eindigde achter Raoel Boedhoe, is één van de top amazones die erop is gebrand om de hindernissen foutloos te nemen. Ze zal op haar eigen paard rijden. “Dat alleen al is een groot succes. Nu moeten wij ons gaan focussen op de wedstrijden. Ik weet dat de overige landen met sterke ruiters zullen komen, maar we zullen laten zien wat wij in Suriname kunnen. Het wordt sowieso spannend en ik hoop dat het publiek ervan mag genieten.”

| de ware tijd | Door: Redactie