• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Deel scholen binnenland vanaf vrijdag weer van start

| de ware tijd | Door: Samuel Wens

SIPALIWINI — Na twee maanden noodgedwongen ‘thuis’ te zijn gebleven door hoge waterstand mogen kinderen in het Boven-Surinamegebied vanaf 20 mei weer naar school. Scholieren in het Tapanahonie- en Lawagebied en in Zuid-Suriname blijven vooralsnog verstoken van onderwijs. In de eerste twee gebieden, waar vooral marrons wonen, staan scholen nog onder water. 

In Zuid-Suriname met Inheemse kinderen blijven de scholen voorlopig dicht omdat de leerkrachten door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur naar de stad waren gehaald toen de watersnood zich aandiende. Het ministerie bericht dat het afhankelijk is van de vliegmaatschappijen. Het merendeel van de leerkrachten wordt deze week overgebracht naar het binnenland.Bewoners boos

De mensen in het Boven-Surinamegebied zijn niet te spreken erover dat de onderwijsgevenden terug waren geroepen naar Paramaribo, vanwege hoogwater in de rivier. Kapitein Godfrey Adjako van Kaja Paati zegt dat dit een verschijnsel is dat zich jaarlijks voordoet en vreest dat telkens als dit gebeurt de leerkrachten zullen worden teruggevlogen naar de hoofdstad. “Sinds Covid-19 is het onderwijsproces alleen maar achteruit gegaan in het binnenland.” Hoofdkapitein Pavion Konoe van Semoisi zegt dat in 2006 het water hoger dan maart dit jaar stond en de Kapitein Mangoschool van het dorp ook was ondergelopen. Er was toen een ‘gangasa’ kamp gebouwd, waar de kinderen waren opgevangen.

Achterstand

De krant heeft de schoolleiders Naomi Turny van de Frans Jozef Pryorschool, in Brokopondo, Nelly Pengel van de Obed en Alexanderschool in het Boven-Surinamegebied en Renate Schalwijk van Voj Stoelmanseiland in Marowijne gesproken. Turney is ook woordvoerder van het Platform Schoolleiders Binnenland. Zij stellen elk dat door de abrupte onderbreking van het onderwijsproces een achterstand is ontstaan Het ministerie werkt aan een inhaalprogramma.

Turny is ervan overtuigd dat de achterstand in te halen is, maar de leerkrachten, ouders en leerlingen moeten daarvoor wel gemotiveerd zijn. Ze pleit voor een aangepast uniform programma en spoedige renovatie van scholen en onderwijzerswoningen. “Wij willen immers op verantwoorde wijze les geven.”Sonja Amimba met drie dochters op O.S Dan zegt dat veel ouders die het zich kunnen veroorloven van plan zijn hun kinderen het volgende school jaar in Paramaribo in te schrijven om hen het probleem van achterstand te besparen.

| de ware tijd | Door: Samuel Wens