• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘De wereld kijkt hoe Suriname met zijn bos omgaat’

| de ware tijd | Door: Redactie

Workshop ‘Ordening en Transformatie Houtsector’

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Het bos is welllicht het belangrijkste natuurlijke hulpbron voor Suriname. De voorkomens olie en goud kunnen opraken, maar als we op een duurzame manier met het bos omgaan, kunnen vele generaties daarvan nog lang profijt en plezier hebben.

Dat was vrijdag de boodschap van Pertab Bissumbhar, voorzitter van de presidentiële taskforce ‘Ordening en Transformatie Houtsector’, vrijdag in de ballroom van hotel Torarica, tijdens een tweedaagse workshop over de ordening en transformatie van de houtsector.

De workshop, ondersteund door WWF Guianas en Conservation International Suriname, werd geopend door president Santokhi. Er werd informatie gegeven over

de stand van het bos aan stakeholders, van houtexploitanten tot aan traditionele gezagdragers. Zij gingen met elkaar in discussie gingen over behoud, bescherming en duurzaam exploiteren van het bos.

Meer eruit halen

Het bos levert al economische voordelen op. Maar er kan veel meer eruit gehaald worden, benadrukt Bissumbhar. Suriname exporteert momenteel alleen rondhout (onbewerkte boomstammen). Maar als er meer wordt gedaan met de houtoogst, haar in productie brengen, dan kan het land veel meer daaraan verdienen.

De presidentiële taskforce ‘Ordening en Transformatie Houtsector’ werd op 6 september in het leven geroepen. Het doel is te komen tot successievelijk afbouwen van de rondhoutexport, het tegengaan van de illegale houtkap en -export, het verder stimuleren van duurzaam bosbeheer en het maximaliseren van de inkomsten van de overheid.

President Santokhi vindt het erg belangrijk dat er een duidelijke strategie moet komen voor het bos. “Want de wereld kijkt naar hoe Suriname met zijn bos omgaat.” De toon is nog steeds dat Suriname een koolstofnegatief producerend land is. Dat wil zeggen Suriname met zijn bos meer CO-2 opneemt dan uitstoot.  De taskforce zal een officieel rapport met aanbevelingen opstellen, dat wordt aangeboden aan de regering.

| de ware tijd | Door: Redactie