• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘De president moet met zijn politieke handen hiervan afblijven’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “De president moet oppassen wanneer het gaat om slavernij excuses en herstelbetalingen. Hij moet hiervan met zijn politieke handen afblijven; het gaat hem niet aan.” Dat is het duidelijke standpunt van Ruben Ravenberg, secretaris van stichting A-Marron Kompas, in gesprek met de Ware Tijd.

Hij is er vooral niet over te spreken dat president Chandrikapersad Santokhi op 15 januari in Nederland een onderhoud heeft gehad met premier Mark Rutte over dit vraagstuk. Het stuit hem met name tegen de borst omdat er in Suriname een cluster van ministers is aangewezen om het overleg te voeren en uiteindelijk

een plan van aanpak te ontwikkelen.

“We zien nu allerlei bewegingen en daarvoor moeten wij als nakomelingen van de slaven waakzaam blijven”

“Premier Rutte heeft de excuses aangeboden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakte inheemsen en Afrikanen en niet aan de staat Suriname. Men moet zaken nu niet door elkaar willen halen.”

Gesprek met ambassadeur

A-Marron Kompas heeft woensdag met vertegenwoordigers van stichting 10 oktober 1760 en Johan Roozer, voorzitter van het Nationaal Comité Slavernijverleden, gesproken met de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan.

Het doel is om de marrongemeenschap zo omstandig mogelijk te informeren over de excuses die Rutte op 19 december vorig jaar formeel heeft aangeboden en het traject dat daarna volgt. Deze groep zal vanaf nu ook deel uitmaken van de gesprekken die zullen volgen.

Ravenberg krijgt het gevoel dat Santokhi de zaak te veel in een politieke sfeer wil brengen terwijl dat niet het geval moet zijn. Hij heeft dit standpunt nog niet gedeeld met Van der Zwan maar roept de president nu al op om een pas op de plaats te maken.

Ook de cluster van bewindslieden moet wat hem betreft een stap terug doen. “Als iemand in de regering dit naar zich toe zou moeten trekken dan is dit de vicepresident, omdat hij een nazaat is van slaven. Maar de president is niet degene die met Rutte moet gaan praten daarover”, zegt Ravenberg. Hij vindt zelfs dat de Nederlandse premier Santokhi hierop moet wijzen.

Faciliterend optreden

De secretaris benadrukt dat nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen en inheemsen niet naar de achterbank moeten worden gedrukt, maar actief moeten worden betrokken bij dit proces. “De regering moet een faciliterende rol hebben, maar niet willen bepalen of komen met allerlei clusters van ministers. Dat keur ik resoluut af.”

Ravenberg zal dit standpunt middels een open brief aan de president duidelijk maken. Hij merkt op dat  herstelbetaling aan de nakomelingen van de tot slaaf gemaakte groepen ten goede moet komen. “Maar we zien nu allerlei bewegingen en daarvoor moeten wij als nakomelingen van de slaven waakzaam blijven.” Indien Santokhi zijn houding niet verandert, zal Ravenberg overwegen om premier Rutte formeel hierover te informeren.

| de ware tijd | Door: Redactie