• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'De politie heeft hem koelbloedig gedood'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

'De politie heeft hem koelbloedig gedood'

21/04/2021 10:03 - Gilliamo Orban

Foto: Marinio Balsemhof  

PARAMARIBO - "Hij was een rustige en lieve jongeman en ook een harde werker die nooit is betrokken geweest bij criminele activiteiten. De politie heeft een onschuldige persoon in de bloei van zijn leven koelbloedig doodgeschoten." Zo klinkt het relaas van Veronica Rijn met een brok in de keel wanneer ze de Ware Tijd vertelt over haar neef. Dale Clinton werd op 11 april, vijf dagen vóór zijn 26ste jaardag, door de politie doodgeschoten in Powaka op verdenking van betrokkenheid bij een roofoverval.

Ulrich Tjin Liep Shie, regiocommandant van Midden Suriname, schetst een totaal ander beeld van het slachtoffer. "Een misdadige jongeman", klinkt het resoluut. Hij zegt dat Dale Clinton eerder betrokken was bij vier recente roofgevallen waarbij hij er niet voor schroomde geweld te gebruiken.

Rijn, die woont in de omgeving van de ouders van de overleden jongeman, verwijst de politieverklaring naar het rijk der fabelen. Ze vertelt dat haar neef op 9 april, de dag waarop een taxichauffeuse van haar wagen werd beroofd, thuis was bij zijn ouders te Witsanti. Ook de volgende dag was hij daar.

De jongeman deed aan houtkap in het binnenland en als hij vrij was, vertoefde hij bij zijn ouders. "Op de dag van het schietincident, zondag, is hij opgehaald door vrienden om te gaan chillen", herinnert Rijn zich. Pas om acht uur zondagavond, enkele uren nadat haar neef was doodgeschoten, kreeg de familie het bericht. "We waren geschokt, want we kennen onze neef, broer en zoon niet als een rover. We hadden nooit indicaties dat hij zich met strafbare feiten bezig hield", volhardt de nicht.

  Bewust geschoten

De familie concludeert dat haar dierbare "wreed is doodgeschoten". Een andere verdachte zou hebben gezegd dat de omgekomen jongeman geen wapen bij zich had. Dit staat haaks op het verhaal van de politie dat Dale een wapen wilde trekken toen agenten de groep waarin hij zich bevond, wilde aanhouden. "Ze waren bij de winkel gestopt en mijn neef heeft een sigaret gekocht. Toen hij naast de chauffeur in de auto plaatsnam, heeft de politie zonder een waarschuwing op hem geschoten", zegt Rijn op basis van de verklaring van één van de verdachten aan zijn ouders die het op hun beurt hebben verteld aan de familie van Dale.

Tjin Liep Shie geeft toe dat de politie de jongeman niet heeft gesommeerd zich over te geven, omdat Dale tijdens de aanhouding een wapen uit zijn tas haalde. "De politie heeft uit noodweer gehandeld anders had hij op de agenten geschoten", verklaart de regiocommandant. Rijn zegt dat de politie weigert aan het verzoek van de familie te voldoen het wapen dat Dale zou hebben gedragen aan haar te tonen. Volgens Tjin Liep Shie is dat geen gebruik en hij beroept zich op de wet. "De familie kan de procureur-generaal een brief schrijven om toestemming te krijgen om het wapen te zien."

  Camerabeelden

De winkelier in Powaka blijkt wel camerabeelden te hebben over het politieoptreden. Echter, ze zegt tegen de Ware Tijd dat de politie haar heeft opgedragen om de beelden niet te delen met anderen. Tegen één van tolken uit de Chinese gemeenschap heeft ze vervolgens gezegd dat de politie de beelden heeft gewist. "Dat is aanneembaar. Ik denk niet dat ze liegt", zegt de tolk.

Tjin Liep Shie hiermee geconfronteerd geeft aan dat de beelden "ergens" veiliggesteld moeten zijn, ook al zijn ze gewist. Een (technicus) deskundige kan desondanks de beelden terughalen. Echter, hij ontkent dat de politie het filmpje heeft verwijderd uit het camerasysteem. Eveneens weerspreekt hij dat politiemannen de supermarkthouder hebben bevolen om de beelden niet te delen. "Het filmpje behoort de winkelier toe en wij kunnen die niet opdragen om het niet naar anderen te sturen. Eerder hebben burgers geweigerd om beelden vrij te geven en we hebben dat gerespecteerd", verklaart Tjin Liep Shie.

Intussen zoekt de familie nog steeds naar antwoorden. "Wij lijden heel veel pijn en verdriet", benadrukt Rijn. "We overwegen een proces tegen de politie, maar bij welke instantie moeten we hiervoor zijn? Misschien moeten we het laten voor wat het is", verzucht Rijn. Tjin Liep Shie zegt dat de familie een brief kan richten naar de pg om het politieoptreden te laten onderzoeken.

De ouders en zus van het slachtoffer zijn afkomstig uit Guyana en praten Nederlands noch Sranantongo. Hun zoon en broer is dinsdag begraven te Witsanti. Een deel van de lokale gemeenschap was het daar niet mee eens, omdat het zou gaan om een crimineel die bovendien niet van dat dorp afkomstig is. Echter, de familie heeft groen licht gekregen van het dorpsbestuur omdat onder meer de begrafeniskosten hoog zijn in Paramaribo.

  Tweet  Gerelateerde artikelenBeruchte crimineel doodgeschotenPolitie schiet verdachte dood'We willlen juist geen gewelddadige jongeren'Politie schiet voortvluchtige roofverdachte doodPolitie schiet vluchtende autodief neer Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie