• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De Nederlandsche Bank schenkt Elisabeth Samsonhuis groot bedrag 

| de ware tijd | Door: Redactie

door Euritha Tjan A Way 

PARAMARIBO — De Nederlandsche Bank (DNB) heeft naast het opzetten van een fonds dat in de komende 10 jaren 5 miljoen euro te verdelen heeft, eenmalig 5 miljoen euro vrijgemaakt voor een beperkt aantal grotere projecten. Het Elisabeth Samson Huis in Paramaribo, dat nu gerenoveerd wordt, is een van de projecten die de DNB zal financieren.

Drie projecten zijn gekozen vanwege hun brede maatschappelijke impact en educatief karakter

Cynthia McLeod, voorzitter van de Stichting Elisabeth Samson Huis, liet enkele maanden geleden al aan de Ware Tijd doorschemeren dat er een grote schenking komt en dat daarmee de oplevering van de

renovatie vrijwel zeker was.

Naast het Elisabeth Samson Huis is in deze eerste ronde ook gekozen voor een eenmalige bijdrage aan het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam en aan het Tula Museum in Curaçao. Zij die belast zijn met het opzetten van het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam, hebben enkele maanden geleden ook met een zeer selecte groep in Suriname gesprekken gevoerd over de zienswijze van Suriname over de inrichting van dit museum. 

Maatschappelijke impact

De drie projecten zijn gekozen omdat het gaat om initiatieven met een brede maatschappelijke impact en met een educatief karakter. Ze zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn over het slavernijverleden (erkennen en verwerken van de geschiedenis) en op behoud van historisch erfgoed. 

In een tweede ronde van eenmalige bijdragen volgen Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. “We streven ernaar dit nog dit jaar af te ronden”, meldt de DNB op haar website. De DNB heeft sinds de op Keti Koti uitgesproken excuses uitgebreid gesproken met nazaten van tot slaaf gemaakten, maatschappelijke en burgerorganisaties, wetenschappers en beleidsmakers.

Tijdens die gesprekken is doorgenomen naar wat nodig is om bewustwording over het slavernijverleden te stimuleren en hoe de DNB zou kunnen helpen met het verminderen van de doorwerking van slavernij in de levens van nazaten anno nu.

| de ware tijd | Door: Redactie