• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Curaçao praat met consortium over herstart olieraffinaderij

| starnieuws | Door: Redactie

De zon gaat onder achter de Isla-raffinaderij in Willemstad op het eiland Curaçao. (Archieffoto: Reuters)

Curaçao zal onderhandelingen beginnen met een consortium van zeven bedrijven om het beheer van de olieraffinaderij en opslagterminal van het Caribische eiland over te nemen, zei het staatsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) zondag. De Isla raffinaderij van Curaçao met een productiecapaciteit vans 330.000 vaten per dag werd in 2018 stilgelegd te midden van een betalingsgeschil tussen de toenmalige exploitant Petroleos de Venezuela (PDVSA) en het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips.

Het huurcontract van PDVSA liep eind 2019 af en pogingen van de regering van het eiland zijn doorgegaan nadat verschillende bedrijven waren afgehaakt.

RdK zei dat Caribbean Petroleum Refinery, die het identificeerde als een groep van zes Amerikaanse en een Braziliaanse onderneming, werd geselecteerd uit drie finalisten om de faciliteiten te beheren en te runnen.

"Uiterlijk op 1 september 2022 moet overeenstemming worden bereikt en onmiddellijk daarna moet worden begonnen met de opstart van de operaties", aldus RdK in de verklaring van zondag.

Caribbean Petroleum Refinery zou meer dan 800 mensen in dienst hebben en de faciliteit ombouwen om op aardgas te draaien, zei RdK. De olieopslagterminal in Bullenbaai "wordt onmiddellijk in gebruik genomen", voegde het eraan toe. De namen van de zeven bedrijven zijn niet prijsgegeven. De bieder "is vastbesloten om te investeren in sportontwikkeling en scholen op het eiland", zei het.

Ambtenaren van verschillende bedrijven hadden een bezoek gebracht aan de raffinaderij in Willemstad en de aangesloten olieopslagterminal in Bullenbaai, aldus RdK. Een jaar geleden zei de raffinaderij dat zij een overeenkomst had bereikt met CORC B.V. om de fabriek en de olieterminal te exploiteren, maar het pact viel uit elkaar vanwege financiële voorwaarden.

Voorlopige deals met het Zwitsers/Britse conglomeraat Klesch Group en de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde oliemaatschappij SPS Drilling E&P om de raffinaderij te exploiteren en een deel van de 15 miljoen vaten tellende terminal respectievelijk te leasen, eindigden ook vanwege meningsverschillen over voorwaarden en vergoedingen.

| starnieuws | Door: Redactie