• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Cultuur herdenkt Srefidensi met fosten prey en mini-expo

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — Op het terrein van het directoraat Cultuur was woensdag na het hijsen van een nieuwe vlag een deel van het terrein afgezet voor de Fosten Prey Sportdag in het kader van de Herdenking 47 jaar Srefidensi. “We merken dat gaandeweg dat deze oude spelletjes van vroeger verloren dreigen te gaan”, zegt directeur Roseline Daan.

Een van de hoofddoelstellingen van Cultuur is behouden van materieel en immaterieel erfgoed. “En daar behoren ook deze oude spelen bij”, aldus Daan. “Kijk naar het plezier en de lachbuien van onze mensen. Volwassenen die even teruggaan naar hun jonge jaren,

Maar ook jongere mensen die voor het eerst deze spelletjes doen.”

“Als je met kinderen praat over ‘dyompo futu’ dan kijken ze alsof je komt van een andere planeet. Dat zou niet zo moeten zijn”

Volgens Daan zouden (buurt)organisaties die bezig houden met sport en spel, deze mooie spelletjes zeker kunnen gebruiken in hun activiteiten. Door de afdelingen Cultuur en Creatieve Vorming (CCV) en Cultuur en Gemeenschapscentra ( CGC) is besloten om stil te staan bij de herdenking van Srefidensi met de organisatie van een Fosten Prey Dag.

Mini-expositie

In de ‘Wi na Wan hal’ ook een mini-expositie opgezet. Daan en onderdirecteur Clifton Braam doen gezellig mee met de opwarming. De fosten prey zijn onder leiding van sportleraar en sportbegeleider Dermid Sno, geassisteerd door Rene Manbodh van ‘Derry meets René Sport Academie’.

Er werd eerst opgewarmd met het aanleren van leuke danspasjes. Leuke oude spelletjes zoals ‘Pa fowru die zijn kinderen met beschermen van Alata’, en het hilarische ‘stoelendans’ zorgden voor eindeloos plezier.

“Mi syi wan kafowru gogonte. Nanga twarfu pikin. Gogonte. Mi aksi en wan. Gogonte. A no wan gi’m wan. Gogonte. A bigi ede wan. Gongote a langa futu wan. Gongote”, klinkt het vrolijk over het terrein terwijl ‘Pa fowru’ (Braam) zijn ‘kinderen’ beschermt tegen de ‘slata’ die ze wil meenemen.

Daan: “Je ziet de kinderen met hun mobiel. En dat moet om in de moderne maatschappij te kunnen functioneren. Maar als je met kinderen nu praat over ‘dyompo futu’ of ‘schoppesteentje’, dan kijken ze je aan alsof je komt van een ander planeet en dat zou niet zo moeten zijn.”

Daan stelt dat de spelletjes van toen zorgen voor de fysieke beweging, het stimuleert het creatief denken, concentratie om spelenderwijs strategisch te leren denken en leert jonge mensen werken in team verband. “Het helpt aan een stuk vorming, teambuilding en respect voor elkaar. Al dat soort dingen leer je spelenderwijs”, meent coach Sno. 

| de ware tijd | Door: Redactie