• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Crematorium Uitkijk beschikbaar voor crematie COVID-19-lijken

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

De stichting Crematorium Uitkijk heeft het openlucht crematorium te Uitkijk ter beschikking gesteld voor de crematie van de ruim 45 lijken, die opgebaard liggen in koelcontainers op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). De kosten om een lijk te cremeren bij het oord zijn SRD 750, geeft de ondervoorzitter, Robby Gadjradj, te kennen tegenover Suriname Herald. De stichting heeft dit voorstel gisteren gedaan aan de directie van ziekenhuis.

De stichting wil familieleden tegemoetkomen, nadat die heeft moeten vernemen dat er ruim 45 lijken opgebaard zijn in twee koelcontainers op het terrein van het ziekenhuis. Familieleden hebben de lijken nog niet opgehaald vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met een uitvaart. Gadjradj begrijpt dat de mensen het moeilijk hebben en geen SRD 10.000 kunnen ophoesten om hun geliefde te cremeren of begraven.

Door de lijken rechtstreeks van het ziekenhuis naar het crematorium te brengen zal het de familieleden veel minder kosten. De meeste kosten worden gemaakt vanuit de uitvaartbedrijven, want zaken zoals vervoer en de lijkenkist komen er allemaal bij kijken. Gadjradj legt uit dat SRD 500 bestemd is voor de stichting en SRD 250 voor de beheerder die de crematie gaat doen en de as moet oprapen. De familieleden zullen met hout moeten inkomen. De stichting is zelfs bereid de SRD 500 te doneren voor elk lijk, zodat de crematie kan plaatsvinden. De beheerderskosten moeten nog altijd voldaan worden.

Gadjradj heeft voorgesteld dat de containers gewoon rechtstreeks vervoerd worden naar het oord. De familieleden mogen erbij zijn. Echter mogen er geen grote groepen personen op het oord zijn vanwege de COVID-19-maatregelen. Per keer kunnen vier lijken gecremeerd worden. Het wachten is op een reactie van de directie van het Wanica ziekenhuis als die de aanbieding van de stichting Crematorium Uitkijk zal aanvaarden.

Vishmohanie Thomas

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie