• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Covid-19 trekt zware wissel op zwangeren'

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

'Covid-19 trekt zware wissel op zwangeren'

16/09/2021 20:05 - Euritha Tjan A Way

Zwangeren lopen extra gevaar voor Covid-19, zegt Paho. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De voorzitter van de Stuurgroep Covid-19 Communicatie Soenita Nannan Panday-Gopisingh meldt dat zwangeren het extra zwaar te verduren hebben tijdens deze vierde Covid-19 golf. Ze hebben al een extra gewicht mee te dragen en als ze Covid-19 krijgen heeft dat een negatief effect op de longen, merkt Nannan Panday op tijdens de Covid-19 persconferentie donderdag.

"Vorig jaar toen Covid-19 haar intrede deed hadden we in totaal twaalf zwangeren die kwamen te overlijden, van wie twee aan Covid-19. Het is nu september en we hebben al twintig zwangeren die zijn komen te overlijden, van wie 9 aan Covid-19".

De cijfers worden door een Commissie Maternale Sterfte in Suriname nauwkeurig bijgehouden, meldt Nannan Panday. Ze legt uit dat het aantal van 11 dat al bijna zoveel is als het gemiddelde aantal sterfgevallen van zwangere per jaar in Suriname, misschien niet aan Covid-19 is gestorven maar misschien wel aan de daaraan gerelateerde ontstane situatie. "Misschien waren ze bang om naar de dokter te gaan. Kwamen niet of te weinig naar de prenatale controle. Covid-19 heeft op zoveel zaken invloed gehad."

De voorzitter doet dan ook een dringend beroep op de zwangeren om gebruik te maken van de Moderna en Pfizer vaccins die beide geschikt zijn voor zwangeren. "Het is een bescherming voor u en uw ongeboren kind", klonk de noodkreet. Nannan Panay deed er geen twijfel over bestaan dat de verzekeringsstatus van de zwangere geen issue is om hen te helpen. "Ze kan misschien thuis hebben getwijfeld en gedacht wat het haar zal kosten als haar kaart niet in orde is, maar als ze op het terrein van een ziekenhuis is, zal ze niet geweigerd worden. Ook vaccinatie speelt dan geen rol."

Zwangeren kunnen al enige tijd niet meer verzekerd worden via de Regionale Gezondheidsdient (RGD) zoals dat voorheen ging. Ze moeten dat nu zelf aanvragen met als gevolg een drempel voor het verzekeren omdat ze de kosten vaak niet kunnen betalen. "Zwangerschap is geen ziekte", was de boodschap vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De overheid was met het Staatsziekenfonds in gesprek om een oplossing te vinden voor dit euvel. Het is niet bekend of daar succes in is geboekt. De WHO heeft zwangerschap geïdentificeerd als een van de groepen die bij het krijgen van Covid-19 groot risico lopen.

  Tweet  Gerelateerde artikelen'Je verspilt de rest van je leven door stom en eigenwijs besluit'Paho: Covid-19 ernstig risico voor zwangerenPolarisatie en etnische discriminatie funest bij aanpak Covid-19-pandemiePasha Global ontslaat niet gevaccineerde werknemersPaho waarschuwt: Slechts 1:4 volledig gevaccineerd Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie