• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Continuïteit niertransplantatie gegarandeerd

| de ware tijd | Door: Redactie

door Aidy Pinas

PARAMARIBO — De recente succesvolle niertransplantaties in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) geven dialysepatiënten in Suriname nog meer hoop. Vrijdagmorgen is er in verband met de succesvolle niertransplantatie missie een persconferentie gehouden. Hierbij is er informatie gedeeld met de pers over de voorbereiding en het verloop van de missie. 

De eerste vijf personen die een niertransplantatie operatie hebben ondergaan mogen dit weekend al naar huis, terwijl de donoren reeds ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Dit stemt de directeur van het AZP Claudia Marica-Redan goed. Ze zegt aan de krant dat de continuïteit van dit soort operaties gegarandeerd is. Er zijn hierover duidelijke afspraken met de regering, in het bijzonder het ministerie van Volksgezondheid.

“Een niertransplantatie kost per koppel tussen de achttien en twintigduizend Amerikaanse dollar, inclusief een jaar medicatie”

Tweede missie

Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadin, voegde eraan toe dat de regering niet alleen voor de continuïteit wil zorgdragen, maar dat ze zich ook zal inzetten op het gebied van preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Als alles volgens planning verloopt zal er in de periode oktober – begin november wederom een niertransplantatie missie worden uitgevoerd. Gepland is om weer vijf personen te helpen. Een niertransplantatie kost per koppel tussen de achttien en twintigduizend Amerikaanse dollar, inclusief een jaar medicatie.

Samenwerking

Voor deze bijzondere operatie is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de afdelingen Nefrologie en Vaatchirurgie van Amsterdam UMC, de Surinaamse regering, het AZP en het Sint Vincentius Ziekenhuis. Mirza Idu, transplantatie chirurg, zegt dat de missie ook bedoeld is voor kennisoverdracht, zodat het Surinaamse transplantatieteam uiteindelijk zelfstandig kan werken. Ook hij is ingenomen met het verloop van de eerste missie.

| de ware tijd | Door: Redactie