• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'We moeten onze geografische ligging beter benutten'

| De Ware Tijd | Door: Redactie

  PARAMARIBO - Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme wil zich dit jaar verder inzetten om de transportsector goed op poten te krijgen en beter te faciliteren. Ontsluiting van Suriname en verbinding met onder meer de rest van de regio zijn daarbij belangrijke prioriteiten. Volgens minister Albert Jubithana is de open sky-overeenkomst met Guyana een voorbeeld van de richting die het land moet opgaan.

De bewindsman ziet ook op maritiem gebied veel mogelijkheden. "We moeten de geografische ligging van ons land beter benutten en de industrieën er naar toe brengen. " Dit laatste moet volgens hem wel in goede samenspraak met overige departementen en organisaties gebeuren.

Jubithana zegt dat het baggerproject dat nu al enige tijd stil ligt zo snel mogelijk weer opgepakt moet worden. President Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een persconferentie vorige week dat de samenwerking met China Harbour Engineering Company is stopgezet. Het bedrijf kwam in december 2019 in aanmerking voor dit project maar stopte in maart met de uitvoering omdat de regering niet voldeed aan betalingsafspraken.

De boete die Suriname aan het Chinese bedrijf moet betalen is intussen flink opgelopen. Vast staat dat deze regering niet verder gaat met deze onderneming. Jubithana wijst erop dat het baggeren van de Surinamerivier wel moet doorgaan, zodat grote schepen het land binnen kunnen.

"We moeten het doen voor de samenleving zodat de goederen ook goedkoper kunnen worden. We kunnen niet verder op deze manier. " Hij benadrukt dat toerisme ook hoog staat op zijn agenda.

"We moeten een toerismeautoriteit in het leven roepen en iedere organisatie erbij betrekken om een bijdrage te leveren. " De minister onderstreept dat minder in hokjes moet worden gewerkt. "Het Surinaamse verhaal ontbreekt nog steeds.

| De Ware Tijd | Door: Redactie