• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS waarschuwt zijn burgers in Guyana voor onrust

Datum: | Bron: Starnieuws | Door:

De Amerikaanse ambassade in Georgetown heeft haar burgers een veiligheidswaarschuwing gegeven voorafgaand aan de verklaring van de algemene en regionale verkiezingen van maart 2020. “De veiligheid en wetshandhaving van het gastland zullen waarschijnlijk de komende weken vóór en na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten toenemen," zegt de ambassade op haar website.

"Het is mogelijk dat grote menigten zich op overheidslocaties kunnen verzamelen. Het Amerikaanse overheidspersoneel is geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen om zich voor te bereiden op onverwachte onderbrekingen van hun normale routine", aldus de Amerikaanse waarschuwing aan zijn burgers. 

Amerikaanse burgers worden aangemoedigd om grote bijeenkomsten en demonstraties te vermijden, aangezien zelfs vreedzame demonstraties snel gewelddadig kunnen worden. "Bekijk lokale radio- of televisieberichten voor actuele informatie. Wees voorzichtig als u onverwacht in de buurt bent van grote bijeenkomsten of protesten."

Een nationale hertelling van de uitgebrachte stemmen onthulde dat de oppositionele People's Progressieve Party de verkiezingen met meer dan 15.000 stemmen heeft gewonnen, maar de zittende APNU + AFC heeft wilde beweringen gedaan dat er sprake was van wijdverbreide verkiezingsfraude waardoor de resultaten ongeloofwaardig zijn.

De natie wacht nu op de Guyana Elections Commission (GECOM) om de winnaar van de stembusgang die op 2 maart 2020 is gehouden, te verklaren. Een landelijke hertelling van de stemmen is in 35 dagen afgerond. De hertelling begon op 6 mei. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gisteren laten weten dat de VS uitkijkt naar een snelle en geloofwaardige stemming in Guyana. Hij voegde eraan toe dat Washington ook transparante en geloofwaardige resultaten van de parlementsverkiezingen in Suriname verwacht.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: