• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“VORIGE REGERING DEED AAN STAATSOPLICHTERIJ”

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Het aantrekken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal economisch herstel met zich mee moeten brengen. Dat is volgens president Chan Santokhi het verschil met het IMF-programma dat het Kabinet Bouterse-Adhin in 2016 had voorbereid.

“De regering van toen wilde die economie niet herstellen. Ze hebben zogenaamd een IMF Agreement getekend. “Ik noem dat een staatsoplichterij”, zijn de harde woorden van de president. Het IMF-Programma dat door zijn regering is geformuleerd zal wel de nodige redding moeten brengen. Dit is de belofte van het staatshoofd.

Zoals hij het ziet was de vorige regering nooit van plan om met het IMF in zee te gaan voor een lening van 487 miljoen USD tegen een rente van 1,05 procent.

Het concept dat door IMF is voorbereid zou echter zijn meegenomen om te gaan shoppen op de internationale kapitaalmarkt om 550 miljoen USD binnen te halen tegen een rente van 9,25 procent. “En toen het geld binnenkwam heeft men IMF gestopt.

Begrijpt u het verschil nu? En toen het geld, 550 miljoen USD is gekomen, is een deel gegaan naar Staatsolie, en de rest verdampt.”

Het zal deze keer anders lopen belooft Santokhi.

Het IMF-plan 2021 zal het begrotingstekort van ruim 19 procent binnen drie jaren terug moeten brengen naar minder dan vijf procent. De staatsschuld van 4 miljard USD zal verder moeten dalen naar een streefpunt van 77 procent. “Als het lager kan, is het beter.” De inflatie van 41 procent zal via de stand-by-agreement ook terug moeten dalen naar onder de 10 procent. Op dit moment heeft de regering een internationale reserve goed om slechts drie weken te dekken. Dit is ver onder de internationale norm van drie maanden. “Die willen we weer opbouwen naar 400-500-600-700 miljoen, zoals dat er vroeger was. U weet nog, onze internationale reserve was gestegen naar meer dan een miljard. En nu leeg! Die moeten we langzaam weer opbouwen”, legt de president uit.

De economie is in 2020 met 14 procent ingekrompen. Met IMF-steun hoopt Santokhi deze te brengen naar een groei van 4 procent. “De regering van toen wilde die economie niet herstellen”, meent het staatshoofd.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie