• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Volksgezondheid: 'Reizigers uit Nederland geven problemen'

| De Ware Tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - Momenteel zijn er 607 niet positieven in quarantaine, veelal reizigers. Uit een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dinsdag dat er problemen zijn met de mensen die terugkeren uit Nederland. "Het in quarantaine zetten en houden, met name van reizigers uit Nederland, blijft problematisch", aldus het ministerie.

Volgens het departement kunnen of willen de mensen niet naar een zelf betaald quarantainehotel of in thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking. "Dit heeft tot gevolg dat het BOG niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus erg reëel aan het worden", waarschuwt Volksgezondheid.

In de eerste tien dagen van de maand schommelde het aantal mensen in quarantaine. Op 1 november waren het er 472, de volgende dag 633, daarna volgde een afname naar 389, op 4 en 5 november stond het op 384, om vervolgens de volgende dag te stijgen naar 496. Op 7 en 8 november bleef het aantal stationair en maandag volgde een stijging naar 607.

In het persbericht roept Volksgezondheid de bevolking op "om ook mee te helpen met het scherpe toezicht op familieleden" die reizigers zijn uit de Verenigde Staten, Nederland en andere Europese. Deze mensen moeten volgens het ministerie gedurende tien dagen na aankomst thuisblijven, mond- en neuskap op houden en afstand houden. Het houden van grote (dans)feesten met deze reizigers kunnen uitmonden in "mass-spreading events" van het coronavirus", wordt benadrukt.

Ondanks de problemen met reizigers, laat het departement weten dat "op zeer korte termijn" het luchtruim gedeeltelijk zal worden opengesteld. Evenwel, zal het Outbreak Management Control Team de infectietrend op de voet volgen en altijd de volksgezondheid beschermen, verzekert het ministerie. Het managementteam zal de huidige gunstige Covid-19-situatie "onder geen enkele voorwaarde" uit handen geven, aldus Volksgezondheid.

Zondagavond maakte minister Amar Ramadhin bekend dat er nu kan worden gesproken van "sporadische/clusterbesmettingen". Volgens het ministerie hebben de Wereld- en Gezondheidsorganisatie aanbevolen dat Suriname terugkan van code rood (verspreiding binnen gemeenschap; bron onbekend) naar code oranje (sporadische casussen) of zelfs geel (alertfase).

Dinsdagavond werden vier nieuwe besmettingen - allen in Paramaribo - gemeld. Het aantal active cases staat daardoor op 28 en het totaal op 5.245. Van de 165 personen, van wie een swab werd genomen, waren 161 niet besmet. Het aantal genezen burgers is 5.115 nadat in het voorbije etmaal drie mensen Covid-19-vrij werden verklaard. Het dodental (113), patiënten op de Intensive Care Unit (5), burgers in quarantaine (607) en positieve mensen in isolatie (12) bleven ongewijzigd. Er zijn nu elf personen in ziekenhuizen (afname van twee).

Lees meer: 'Reizigers uit Nederland geven problemen' - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2020/11/10/volksgezondheid-reizigers-uit-nederland-geven-problemen/#ixzz6dT8Nx8EV

| De Ware Tijd | Door: Redactie