• vrijdag 15 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Virtuele Open Monumentendag belicht verhalen achter monumentale panden

Datum: 15 Jan 2021 | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - "Efu yu sabi yu trotro yu kan sabi pe yu musu go" is een bekende Surinaamse wijsheid, die vrij vertaald betekent dat je eerst moet weten vanwaar je komt, om jouw toekomst te kunnen bepalen. 

 Met de Open Monumentendag wil de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS) een bijdrage leveren aan de bewustwording voor het behoud van monumentale panden en de historische binnenstad. Vanwege de Covid-19-pandemie is het dit jaar niet verantwoord om de deuren van de monumentale panden open te gooien voor de gebruikelijke rondleiding. Om het evenement toch door te laten gaan, heeft de organisatie besloten om er een virtuele editie van te maken.

In zes afleveringen neemt VVSS-voorzitter Tessa Sendar de kijkers mee langs enkele bijzondere panden in de historische binnenstad van Paramaribo. De eerste aflevering wordt op 25 november via de Facebookpagina van Stadsherstel Suriname uitgezonden om twee uur 's middags. In de serie 'Futu Pasi' wordt de kijker langs de diverse historische plekken in Paramaribo gevoerd.

Verder deelt Sendar wetenswaardigheden, waar de meeste Surinamers niet van op de hoogte zijn. Ook zij is recent erachter gekomen dat de nummering van huizen in Paramaribo vanuit het presidentieel paleis geschiedt. Paramaribo is vanuit het Fort Zeelandia ontstaan en er waren toen twee straten, namelijk de Waterkant en de toen geheten Gravenstraat.

Het begin van de Waterkant is waar men begonnen is met nummeren. "Dus als je een huisnummer zoekt, maakt niet uit in welke straat, moet je kijken hoe dicht bij het van het paleis ligt. Als je dit weet, verlies je minder tijd in het zoeken naar een huisnummer", zegt Sendar.

Met dit voorbeeld geeft ze aan waarom het belangrijk is om de geschiedenis te kennen. De eerste aflevering gaat daarom over het Onafhankelijkheidsplein en omgeving. Daarna volgen de Waterkant, het 's Lands Hospitaal, waar de meeste Surinamers zijn geboren, de architectonische ontwerpgebouwen van Peter Nagel en Frimangron.

Heel gepassioneerd vertelt Sendar dat Frimangron de eerste buitenwijk is van Paramaribo, waar de vrijgekomen slaven een stukje grond konden krijgen. "Weet je dat die plek kaw wei werd genoemd? De plek was zo drassig dat de koeien helemaal in de modder zakten", vertelt ze. Dit is volgens haar ook één van de redenen waarom de huidige Fred Derbystraat zo hobbelig is.

Met de korte verhalen hoopt de organisatie mensen te prikkelen om na te denken over en belangstelling te wekken voor de eigen geschiedenis. Volgens de VVSS-voorzitter realiseren veel Surinamers zich nog te weinig dat Paramaribo één van de weinige steden in de wereld is met houten monumentale panden. "Dat we vanaf 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst zijn opgenomen, geeft aan hoe bijzonder dit is.

De Amsterdamse grachten zijn pas in 2010 opgenomen", zegt ze. In verband met 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid is er bewust gekozen om de eerste aflevering op 25 november uit te zenden. Daarna volgt elke nieuwe aflevering op de eerstvolgende zondag om twee uur 's middags.

Elke serie duurt ongeveer zeven minuten. De reden waarom het voorlopig op Facebook wordt uitgezonden, is omdat de organisatie de statistieken van geïnteresseerden wil bijhouden. "Ook willen we de groep Surinamers in diaspora hiermee bereiken", zegt Sendar.

Tijdens het virtuele evenement worden mensen gevraagd om vriend te worden van de organisatie. De link om het formulier in te vullen wordt op de Facebookpagina geplaatst. Het project is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade en het ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Volgens Sendar heeft de minister van Onderwijs Marie Levens met dit project aangegeven dat dit een goed voorbeeld is van kwalitatief onderwijs. "Je hoeft geen jaartallen uit het hoofd te leren. De verhalen zetten je juist aan het denken en je kan ze gebruiken in het dagelijks leven.

Datum: 15 Jan 2021 | Born: De Ware Tijd | Door: Redactie