Het laatste nieuws uit Suriname

Vids voelt zich weer miskend

Publicatie datum: 15-05-2019 | Bron: De Ware Tijd

De meeting wordt georganiseerd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) in de Congreshal. "Er zijn selectief kapiteins uitgenodigd en dat is niet de werkwijze. Het ministerie moet eerst een uitnodiging naar het Vids-bestuur sturen en wij gaan op onze beurt de dorpen afvaardigen", zegt Jubitana.

Hij heeft de indruk dat de overheid de verdeel en heers tactiek toepast. Nielton Grootfaam, directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen tevens secretaris van het managementteam, dat belast is met het grondenrechtenvraagstuk, wil over de kwestie niet veel zeggen. Het managementteam waarin ook vertegenwoordigers van de Vids zitten, heeft dinsdag vergaderd.

De meeting ging onder andere over de betrokkenheid van de paraplu- organisatie van de inheemse dorpshoofden. "Het misverstand is uit de wereld geholpen", zegt Grootfaam. Jubitana ergerde zich al eerder aan de wijze waarop er wordt omgegaan met de Vids, aangezien de organisatie de gesprekspartner is van de overheid wanneer het onder andere gaat om het grondenrechtenvraagstuk.

Hij herinnert zich dat de Vids in juni vorig jaar ook niet formeel uitgenodigd was toen president Desi Bouterse het grondenrechtendocument ondertekende. Dat bestaat uit het stappenplan en de gezamenlijke verklaring om te komen tot de formele erkenning van grondenrechten. Dat vond plaats te Redi Doti tijdens de Dag van Nationale Rouw en Verzoening.

Voor de vergadering van donderdag zijn onder andere de dorpshoofden van West-Suriname uitgenodigd. Carlo Lewis, kapitein van Apoera maakt hiervan deel uit en zit in commissie Demarcatie. Ook hij erkent dat de Vids eerst in kennis gesteld dient te worden over de desbetreffende vergadering.

"De Vids zal uiteindelijk wel vertegenwoordigd zijn, maar de uitnodiging moet voortaan via het Vids-bestuur geschieden", aldus Lewis.   Tweet  Gerelateerde artikelenVids keurt inmenging in traditioneel gezag afUitgetreden dorpen sluiten zich aan bij OISVids strijdt tegen ‘massale’ gronduitgifteWayana Lawagebied niet uit VidsGranman Alalaparoe met zes dorpen uit Vids Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina. .

Publicatie datum: 15-05-2019 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen

The Weather Network