Het laatste nieuws uit Suriname

Vertrouwen in instituten afgenomen; minste vertrouwen in regering en parlement

Publicatie datum: 24-04-2019 | Bron: Suriname Herald

Het vertrouwen van de burgers in instituten is afgenomen. Het minste vertrouwen hebben burgers in de regering en het parlement. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Instituut voor Kaderontwikkeling in Suriname (Nikos). Instituten zijn belangrijk omdat zij een belangrijke taak vervullen in de samenleving zoals de politie, het leger, de rechterlijke macht, de media en de regering.

Recente onderzoeken onder de bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied laten zien dat het vertrouwen van de burgers in verschillende instituten is afgenomen (The Economist: 18 november 2018). Dit is voor het Nikos aanleiding geweest om de burgers van Suriname te vragen hoeveel vertrouwen zij hebben in verschillende instituten. 

De grafiek laat het resultaat zien voor diverse instituten. De burgers hebben het meeste vertrouwen in de religieuze organisaties, want 65 procent van de burgers gaf aan ‘een beetje vertrouwen’ of ‘heel veel vertrouwen’ in deze organisaties te hebben. Ook in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied scoorden de religieuze organisaties het hoogst (en ook iets boven de 60 procent). 

In Suriname geniet de media (de pers) nog aardig wat vertrouwen van de burger (61 procent) en daarna de politie (58 procent). Bij de rechtspraak is de verhouding al bijna gelijk (49 procent) en de Centrale Bank geniet meer wantrouwen dan vertrouwen (40 procent).

Het minste vertrouwen van de burgers krijgen de politieke partijen (28 procent), De Nationale Assemblee (26 procent) en de regering (25 procent). Toch liggen volgens het Nikos deze percentages (van vertrouwen) gemiddeld iets hoger dan in onze regio, maar de trend lijkt hetzelfde dat wil zeggen een afname van vertrouwen in de instituten.

Het Nikos heeft in de periode van 29 maart tot en met 7 april in Paramaribo een opiniepeiling gehouden. De peiling is gehouden onder duizend personen van 17 jaar of ouder. De steekproef is gehouden in alle twaalf ressorten van het district Paramaribo.

Publicatie datum: 24-04-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Opmerkelijk, Net Binnen

The Weather Network